MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 241]

Sernik z masłem orzechowym i kajmakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kremowy sernik z masłem orzechowym, kajmakiem i ciasteczkami - idealny dla fanów batoników snickers

Sernik z masłem orzechowym i kajmakiem

Składniki:

Sernik z masłem orzechowym i kajmakiem

 

  • spód ciasteczkowy:
  • 200g herbatników
  • 3/4  kostki masła

 

  • masa serowa:
  • 3 jajka
  • 1kg sera w wiaderku president
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 1/4 szkl śmietany 30%
  • 500g masy kajmakowej najlepiej Gostyń
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • szklanka orzeszków ziemnych solonych - 
  • drobno posiekanych
  • 1/4 szkl mleka
  • opcjonalnie tabliczka mlecznej czekolady
  • batoniki snickers do dekoracji

Sposób przygotowania:

Sernik z masłem orzechowym i kajmakiem

ETAP 1:

Ciastka mielimy na pył, dodajemy roztopione masło, 
mieszamy i wykładamy blaszkę - mocno dociskając.
Wstawiamy do lodówki

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, 
dodajemy ser i miksujemy. 
Następnie dodajemy połowę puszki kajmaku i masło orzechowe - miksujemy.
Na koniec śmietanę oraz budyń cały czas miksując.

Na spód ciasteczkowy wylewamy masę serową. 

Pieczemy ok 52 min w 180 bez termoobiegu.

Resztę kajmaku podgrzewamy z mlekiem, 
mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wsypujemy orzeszki, mieszamy.
Wykładamy na sernik.
Dodatkowo można polać czekoladą

Tortownica 26 cm - 12 kawałków


Tagi:

deser sernik