Sposób przygotowania:
Krajanka a'la snickers z sucharamiSpód z sucharów
Suchary pokruszyć na piach (np. za pomocą wałka, malaksera lub blendera), następnie wymieszać z kakao. Czekoladę drobno posiekać. Mleko, miód, masło i czekoladę umieścić w garnuszku. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się rozpuszczą i połączą (mieszanka nie powinna się zagotować, a jedynie podgrzać). Zdjąć z ognia i pozostawić do lekkiego przestudzenia.
Letnią mieszankę wlać do sucharów i dobrze wyrobić rękami do uzyskania zwartej kuli ciasta, dodając pod koniec Nutellę. Jeśli masa będzie się kruszyć należy dodać jeszcze kilka łyżek Nutelli.
Tak przygotowany spód z sucharków umieścić w kwadratowej blaszce o wymiarach 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze wklepać w dno formy.
Orzeszki w karmelu
Wodę wraz z cukrem i miodem umieścić w garnuszku. Podgrzewać na małym ogniu do lekkiego zkarmelizowania- zezłocenia. Gdy masa nabierze ładnego brązowego kolorku dodać do niej masło i wymieszać do jego rozpuszczenia. Na koniec wsypać orzeszki ziemne i energicznie wymieszać.
Tak przygotowane orzeszki w karmelu od razu rozprowadzić na spodzie z sucharków (karmel będzie bardzo szybko twardnieć) i dobrze podociskać, by obydwie warstwy skleiły się ze sobą. Odstawić do zastygnięcia karmelu.
Polewa czekoladowa
Polewa czekoladowa: Mleko i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Dodać masło, mieszać, aż się stopi. Na koniec wsypać przesiane kakao i energicznie wymieszać. Przestudzić.
Gęstniejącą polewę wylać na orzeszki w karmelu. Odstawić do zastygnięcia. Przed podaniem pokroić ostrym nożem na kwadraty. Smacznego!