akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Krajanka a'la snickers z sucharami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Kolejna słodka propozycja, tym razem bez pieczenia. Krajanka a'la Snickers wykonana z spodu z sucharów, chrupiących orzeszków ziemnych w karmelu i aksamitnej polewy czekoladowej. Polecam!

Krajanka a'la snickers z sucharami

Składniki:

Krajanka a'la snickers z sucharami

Spód z sucharów

  • 350 g sucharów
  • 150 ml mleka
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • 5 łyżek płynnego miodu
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka Nutelli

Orzeszki w karmelu

  • 300 g orzeszków ziemnych, solonych
  • 3 łyżki wody
  • 3/4 szkl cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

Polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Krajanka a'la snickers z sucharami

Spód z sucharów

Suchary pokruszyć na piach (np. za pomocą wałka, malaksera lub blendera), następnie wymieszać z kakao. Czekoladę drobno posiekać. Mleko, miód, masło i czekoladę umieścić w garnuszku. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się rozpuszczą i połączą (mieszanka nie powinna się zagotować, a jedynie podgrzać). Zdjąć z ognia i pozostawić do lekkiego przestudzenia.


Letnią mieszankę wlać do sucharów i dobrze wyrobić rękami do uzyskania zwartej kuli ciasta, dodając pod koniec Nutellę. Jeśli masa będzie się kruszyć należy dodać jeszcze kilka łyżek Nutelli.
Tak przygotowany spód z sucharków umieścić w kwadratowej blaszce o wymiarach 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze wklepać w dno formy.

Orzeszki w karmelu

Wodę wraz z cukrem i miodem umieścić w garnuszku. Podgrzewać na małym ogniu do lekkiego zkarmelizowania- zezłocenia. Gdy masa nabierze ładnego brązowego kolorku dodać do niej masło i wymieszać do jego rozpuszczenia. Na koniec wsypać orzeszki ziemne i energicznie wymieszać.
Tak przygotowane orzeszki w karmelu od razu rozprowadzić na spodzie z sucharków (karmel będzie bardzo szybko twardnieć) i dobrze podociskać, by obydwie warstwy skleiły się ze sobą. Odstawić do zastygnięcia karmelu.

Polewa czekoladowa

Polewa czekoladowa: Mleko i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Dodać masło, mieszać, aż się stopi. Na koniec wsypać przesiane kakao i energicznie wymieszać. Przestudzić.
Gęstniejącą polewę wylać na orzeszki w karmelu. Odstawić do zastygnięcia. Przed podaniem pokroić ostrym nożem na kwadraty. Smacznego!