renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Ciasto snickers

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto snickers to tak naprawdę "kultowe" ciasto z mojej młodości... Smak jest obłędny. I te czasy kiedy nie było gotowego kajmaku w sklepach i trzeba było puszkę z mlekiem skondensowanym gotować przez 3 godziny:)

Ciasto snickers Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto snickers

 

  • Ciasto:
  • 600 g mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 200 g margaryny
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cukru waniliowego

 

 

  • Do przełożenia:
  • 1 budyń śmietankowy + mleko
  • 1 puszka kajmaku

Sposób przygotowania:

Ciasto snickers

Etap 1

Ciasto snickers
Ciasto po zagnieceniu należy podzielić na 3 części.

Mąkę wymieszaną z sodą przesiać przez sito, dodać margarynę, posiekać. Następnie dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto i podzielić na 3 części.

Etap 2

Ciasto snickers
Następnie każdą z części należy rozłożyć na blaszkę.

Każdą z części ciasta rozłożyć na blaszkę.

Etap 3

Ciasto snickers
Polewę orzechową należy położyć na jeden placek.

Na jedną z części dać polewę orzechową. W garnku rozpuścić margarynę z cukrem i miodem, dodać orzechy i pogotować 2-3 minuty. Upiec te blaty w 180 stopniach na złoty kolor.

Etap 4

Ciasto snickers
Budyń śmietankowy należy ugotować w mleko pomniejszonym o 1/3.

Po ochłodzeniu placków należy je przełożyć następująco: Ciasto gorący budyń śmietankowy ugotowany wg przepisu, tylko należy użyć o 1/3 mniej mleka.

Etap 5

Ciasto snickers
Na wierch ciasta należy położyć blat z polewą orzechową.

Na budyń należy położyć drugi blat, na niego kajmak, na wierzch ciasto z orzechami.