Sposób przygotowania:
Sernik kolorowyPrzygotowanie masy serowej:
Ser mielimy w maszynce do mielenia mięsa na drobnych oczkach dwukrotnie. Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po 1 żółtku ciągle ucierając, dodajemy po łyżce sera. Do utartej masy serowej dodajemy budyń w proszku, zapach, skórkę z cytryny, żurawinę i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z serem. Przygotowaną masę serową dzielimy na 2 części.
przygotowanie ciasta z kakao:
Margarynę przekładamy do rondelka i topimy na małym ogniu. Następnie ściągamy z ognia i studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę,następnie utrwalamy cukrem i wciąż ucierając dodajemy żółtka. Do masy dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Na końcu mieszamy ze stopioną margaryną. Ciasto przelewamy do prostokątnej tradycyjnej blaszki wyłożonej pergaminem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy przez ok. 25-30 min. Po upieczeniu wyciągamy z blaszki. Studzimy. W cieście wycinamy literatką kółeczka.
przygotowanie ciasta różowego :
Margarynę przekładamy do rondelka i topimy na małym ogniu. Następnie ściągamy z ognia i studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie utrwalamy cukrem i wciąż ucierając dodajemy żółtka. Do masy dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kisielem. Na końcu mieszamy ze stopioną margaryną. Ciasto przelewamy do prostokątnej tradycyjnej blaszki wyłożonej pergaminem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy przez ok. 25-30 min. Po upieczeniu wyciągamy z blaszki. Studzimy. W cieście wycinamy literatką kółeczka.
Składanie ciasta :
Na spód przygotowanej wcześniej prostokątnej blachy dajemy ciemne ciasto z wyciętymi otworami. W powstałe otwory dajemy kółka z różowego ciasta. Rozsmarowujemy 1 część masy serowej. Na masę serową dajemy różowe ciasto. W otwory w cieście różowym wkładamy ciemne kółka. Wykładamy 2 część masy serowej. Rozsmarowujemy równo. Sernik wkładamy do uprzednio nagrzanym piekarniku do ok.180 stopni. Pieczemy przez ok.50-60 min.
dekorowanie ciasta:
Ciasto wyjmujemy z formy gdy ser dobrze przestygnie. Gotowy sernik dowolnie dekorujemy różowym lukrem i cukrową posypką.