Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Sernik kolorowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smaczny kolorowy sernik z dodatkiem żurawiny. Polany lukrem różowym po przekrojeniu pięknie wygląda i naprawdę smakuje wyjątkowo.

Sernik kolorowy

Składniki:

Sernik kolorowy

na masę serową:

Na ciasto z kakao :

na ciasto różowe:

  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kisiel różowy bez cukru

do dekoracji:

  • 1 op. gotowego lukru różowego
  • cukrowa posypka w kształcie owoców
  • cukrowe cukierki

Sposób przygotowania:

Sernik kolorowy

Przygotowanie masy serowej:

Sernik kolorowy
Masę serową delikatnie mieszamy z pianą ubitą na sztywno z białek

Ser mielimy w maszynce do mielenia mięsa na drobnych oczkach dwukrotnie. Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po 1 żółtku ciągle ucierając, dodajemy po łyżce sera. Do utartej masy serowej dodajemy budyń w proszku, zapach, skórkę z cytryny, żurawinę i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z serem. Przygotowaną masę serową dzielimy na 2 części.

przygotowanie ciasta z kakao:

Sernik kolorowy
Gotowe ciasto przelewamy do przygotowanej i wyłożonej pergaminem blaszki

Margarynę przekładamy do rondelka i topimy na małym ogniu. Następnie ściągamy z ognia i studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę,następnie utrwalamy cukrem i wciąż ucierając dodajemy żółtka. Do masy dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Na końcu mieszamy ze stopioną margaryną. Ciasto przelewamy do prostokątnej tradycyjnej blaszki wyłożonej pergaminem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy przez ok. 25-30 min. Po upieczeniu wyciągamy z blaszki. Studzimy. W cieście wycinamy literatką kółeczka.

przygotowanie ciasta różowego :

Sernik kolorowy
Ciasto po upieczeniu i wyciągamy z blaszki,studzimy i wykrawamy w nim literatką kółeczka

Margarynę przekładamy do rondelka i topimy na małym ogniu. Następnie ściągamy z ognia i studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie utrwalamy cukrem i wciąż ucierając dodajemy żółtka. Do masy dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kisielem. Na końcu mieszamy ze stopioną margaryną. Ciasto przelewamy do prostokątnej tradycyjnej blaszki wyłożonej pergaminem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy przez ok. 25-30 min. Po upieczeniu wyciągamy z blaszki. Studzimy. W cieście wycinamy literatką kółeczka.

Składanie ciasta :

Sernik kolorowy
Do otworów z ciasta różowego wkładamy kółeczka z ciasta z kakaem

Na spód przygotowanej wcześniej prostokątnej blachy dajemy ciemne ciasto z wyciętymi otworami. W powstałe otwory dajemy kółka z różowego ciasta. Rozsmarowujemy 1 część masy serowej. Na masę serową dajemy różowe ciasto. W otwory w cieście różowym wkładamy ciemne kółka. Wykładamy 2 część masy serowej. Rozsmarowujemy równo. Sernik wkładamy do uprzednio nagrzanym piekarniku do ok.180 stopni. Pieczemy przez ok.50-60 min.

dekorowanie ciasta:

Sernik kolorowy
Sernik po upieczeniu pozostawiamy na ok. 1,5 godziny w blaszce,aż ostygnie

Ciasto wyjmujemy z formy gdy ser dobrze przestygnie. Gotowy sernik dowolnie dekorujemy różowym lukrem i cukrową posypką.


Tagi:

ciasta ser