Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 342]

Sernik w cieście kakaowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Klasyczny sernik w czekoladowej kruszonce. Potrzepany cukrem pudrem. Jest doskonały na świąteczny stół jak i niedzielne ciasto dla gości.

Sernik w cieście kakaowym

Składniki:

Sernik w cieście kakaowym

Na kruszonkę z kakao:

  • 35 dag mąki pszennej
  • 15 dag margaryny
  • 5 dag cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1,5-2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia

na ser :

  • 1 kg sera białego 2 razy zmielonego
  • 6 jajek
  • 15 dag masła
  • 30 dag cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • garść rodzynek
  • garść kandyzowanych owoców
  • dodatkowo:
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Sernik w cieście kakaowym

Przygotowanie ciasta na kruszonkę:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia,kakao i cukrem pudrem. Dodać margarynę i posiekać. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Owinąć w folię spożywczą i wynieść do lodówki na 30 min.

Przygotowanie sera:

Masło stopić,wystudzić. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać porcjami zmielony ser i ciągle ucierając dodawać powoli stopione masło. Następnie wymieszać z budyniem,proszkiem do pieczenia i rodzynkami oraz kandyzowanymi owocami. Ubić pianę z białek na sztywno. Wymieszać delikatnie z serem.

Etap końcowy:

Na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ciast zetrzeć na oczkach grubej tarki 1 część schłodzonego ciasta.
Na ciasto rozłożyć równomiernie masę serową. Na ser zetrzeć 2 część ciasta. Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i piec ok 1 godz. Po dokładnym wystudzeniu wyjąć sernik z blaszki i posypać cukrem pudrem.