Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Sernik w jogurtowym cieście kakaowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sernik w cieście jogurtowym jest smaczny i wilgotny

Sernik w jogurtowym cieście kakaowym

Składniki:

Sernik w jogurtowym cieście kakaowym

 

  • 7 jajek
  • 1/2 kg sera twarogowego
  • 1/2 szkl śmietany
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 szkl cukru pudru
  • 2 szkl mąki
  • 1 szkl jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka rumu
  • 25 dag cukru
  • 25 dag margaryny
  • 2-3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1 polewa czekoladowa
  • wiórka kokosowe

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik w jogurtowym cieście kakaowym
Ser przemielić w maszynce. Masło z cukrem i 3 żółtkami i serem i śmietaną utrzeć na puszystą masę. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę, otartą skórkę z cytryny, skórkę pomarańczową, sztywno ubitą pianę z 3 jajek, delikatnie wymieszać. Margarynę rozpuścić w rondelku, ostudzić. Pozostałe jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Ciągle ucierając dodawać stopniowo jogurt, przestudzoną margarynę, rum, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Połowę ciasta wylać do przygotowanej tortownicy lub średniej wielkości brytfanny. Następnie wyłożyć masę serową i przykryć pozostałym ciastem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190 stopni około 45-50 minut. Upieczone, ostudzone ciasto oblać polewą czekoladową, posypać wiórkami.