Sposób przygotowania:
Sernik na kruchym kakaowym cieście
CIASTO: W misce zmiksować margarynę z żółtkami i cukrem. Następnie wsypać kakao i proszek do pieczenia i ponownie zmiksować. Wsypać przesianą szklankę mąki i ponownie zmiksować. Resztę mąki przesiać na stolnicę, dodać zmiksowane ciasto i zagniatać na jednolite ciasto kruche. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną włożyć do lodówki, drugą do zamrażarki. Po 2 godzinach wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować je na wielkość naszej blaszki, wyłożyć na nią.
MASA SEROWA: Oddzielić białka od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Do drugiej miski wsypać cukier i cukier waniliowy, dodać żółtka. Dokładnie zmiksować. Następnie dodać mąkę tortową oraz mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Ponownie zmiksować, powoli dodając twaróg. pod koniec miksowania dodać rozpuszczoną margarynę i ponownie miksować. Na końcu doda ubitą pian y białek i lekko wymieszać. Gotową masę serową wylać na kakaowe ciasto. Wierzch posypać startą na tarce drugą częścią ciasta kruchego.
Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 1 godzinę.
MASA SEROWA: Oddzielić białka od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Do drugiej miski wsypać cukier i cukier waniliowy, dodać żółtka. Dokładnie zmiksować. Następnie dodać mąkę tortową oraz mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Ponownie zmiksować, powoli dodając twaróg. pod koniec miksowania dodać rozpuszczoną margarynę i ponownie miksować. Na końcu doda ubitą pian y białek i lekko wymieszać. Gotową masę serową wylać na kakaowe ciasto. Wierzch posypać startą na tarce drugą częścią ciasta kruchego.
Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 1 godzinę.
Nina W.