lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Sernik z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Nie ma to jak sernik samemu upiec i podać gościom :)

Sernik z bakaliami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernik z bakaliami

 

  • 120 margaryny lub masła
  • 6 jajka
  • szklanka cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 kg twarogu półtłustego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • bakalie

 

  • rodzynki sułtańskie 150 gram

 

  • śliwki suszone kalifornijskie 100 gram

Sposób przygotowania:

Sernik z bakaliami
Najlepszym sposobem jest zmielenie twarogu półtłustego 2 razy i zmiksować z margaryną. Żółtka oddzielić od białek, żółtka zmiksować z 125 gram cukru . Ubić białka dodając 125 gram cukru. Zmiksowane żółtka dodać do twarogu , cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną. Składniki wymieszać łopatką, na koniecdodać ubitą pianę i bakalie (rodzynki zapałać wrzątkiem poczekać z 15 minut odcedzić i posypać mąką by nie utonęły w serniku , śliwki pociąć w mniejsze kawałki i posypać nimisernik). Blaszkę do ciasta posmarować margaryną i posypać bułką tartą, wyłożyć masę do blaszki wstawić do piekarnika. Piec 90 minut w temperaturze ok. 170 -160 stopni.
Sernik z bakaliami
Zmiksować twaróg zmielony z żółtkami zmiksowanymi wcześniej
Sernik z bakaliami
wylewam zmiksowane skłądniki z twarogiem do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej bułka tartą
Sernik z bakaliami
posypuje rodzynkami i sliwkami ser na całej powierzchni