Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Sernik z kandyzowanymi żurawinami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sernik z dodatkiem żurawiny jest pyszny.

Sernik z kandyzowanymi żurawinami

Składniki:

Sernik z kandyzowanymi żurawinami

 

  • 1 kg mielonego twarogu
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • 20 dag żurawiny
  • 2 cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

 

Sposób przygotowania:

Sernik z kandyzowanymi żurawinami
Sparzyć cytryny. Z jednej otrzeć skórkę. Z obu wycisnąć sok. Cukier wymieszać z cukrem waniliowym i wymieszać na gładko z żółtkami. Dodać twaróg, budynie, proszek do pieczenia, sok i skórkę z cytryn. Wymieszać. Białka ubić na sztywno. Bakalie oprószyć mąką i dodać do masy serowej, wymieszać razem z pianą. Formę do pieczenia natłuścić i posypać mąką. Wylać masę serową. Piec ok. 60 minut w temperaturze 180oC. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku z otwartymi drzwiczkami. Sernik można podawać z kleksami bitej śmietany, melisą i bakaliami.