Sposób przygotowania:
Sernik z białą czekoladą i solonym karmelem
Nastawić piekarnik na 160 stopni Celcjusza, góra i dół.
Ciasteczkowy spód:
Ciastka rozdrobnić w blenderze nastepnie dodać masło i wymieszać całość do konsystencji mokrego piasku. Wyłożyć tortownicę o śr. 24 cm papierem do pieczenia, wysypać maśe ciasteczkową i wklepać masę w dno oraz boki do 3/4 wysokości. Wsadzić do lodówki na 15 minut.
Masa serowa:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. W misce umieścić wszystkie składniki wraz z rozpuszczoną czekoladą i miksować do połączenia tylko do momentu połączenia się składników. Wyłożyć na schłodzony spód; wyrównać. Piec przez 80 minut na przed ostatnim poziomie piekarnika w kąpieli wodnej ( wstawić naczynie z wrzątkiem poniżej poziomu sernika). Po upieczeniu odrazu wyjąć i wystudzić.
Polewa karmelowa:
W małym rondelku umieścić cukier oraz wodę. Doprowadzić do wrzenia i gotować do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru na małym ogniu. Gotować do momentu zmiany koloru na jasny brąz-nie mieszczać przez cały czas gotowania! Wyłączyć i dodać kremówke, następnie masło oraz sól. Wymieszać i odstawić przy przestygło.
Na wystudzony sernik wylać polewe karmelową, a następnie przyozdobić solonymi orzeszkami.
Smacznych Świąt
Ciasteczkowy spód:
Ciastka rozdrobnić w blenderze nastepnie dodać masło i wymieszać całość do konsystencji mokrego piasku. Wyłożyć tortownicę o śr. 24 cm papierem do pieczenia, wysypać maśe ciasteczkową i wklepać masę w dno oraz boki do 3/4 wysokości. Wsadzić do lodówki na 15 minut.
Masa serowa:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. W misce umieścić wszystkie składniki wraz z rozpuszczoną czekoladą i miksować do połączenia tylko do momentu połączenia się składników. Wyłożyć na schłodzony spód; wyrównać. Piec przez 80 minut na przed ostatnim poziomie piekarnika w kąpieli wodnej ( wstawić naczynie z wrzątkiem poniżej poziomu sernika). Po upieczeniu odrazu wyjąć i wystudzić.
Polewa karmelowa:
W małym rondelku umieścić cukier oraz wodę. Doprowadzić do wrzenia i gotować do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru na małym ogniu. Gotować do momentu zmiany koloru na jasny brąz-nie mieszczać przez cały czas gotowania! Wyłączyć i dodać kremówke, następnie masło oraz sól. Wymieszać i odstawić przy przestygło.
Na wystudzony sernik wylać polewe karmelową, a następnie przyozdobić solonymi orzeszkami.
Smacznych Świąt