gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Sernik z brzoskwiniami z kokosową pianką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczny, tradycyjny sernik urozmaicony kokosową pianką. Smakuje wybornie. Polecam wypróbowanie przepisu.

Sernik z brzoskwiniami z kokosową pianką

Składniki:

Sernik z brzoskwiniami z kokosową pianką

Ciasto;

  • 250 g zimnego masła,
  • 3 łyżki cukru,
  • 5 żółtek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 szklanki mąki pszennej.

Masa serowa;

  • 1 kg twarogu półtłustego zmielonego trzykrotnie,
  • 2 łyżki budyniu,
  • 125 g masła,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego.

Pianka;

  • 5 białek ( pozostałe z ciasta),
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 szklanka wiórek kokosowych.

Dodatkowo;

Sposób przygotowania:

Sernik z brzoskwiniami z kokosową pianką
Ciasto;

Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części i chowamy do zamrażalnika.

Masa twarogowa;

Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka cały czas ucierając. Następnie dodajemy twaróg i budyń, ucieramy do połączenia się składników.

Pianka;

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, aż uzyskamy sztywną pianę.

Na koniec dodajemy wiórka kokosowe i lekko mieszamy łyżką.

Brzoskwinie odsączamy i kroimy w paski.

Blachę o wymiarach 25 x 40 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.

Jedną część ciasta wykładamy na spód blachy.

Następnie masę serową, brzoskwinie, piankę i drugą część ciasta (ścieramy na tarce o dużych oczkach).

Pieczemy około 1 godzinę 15 minut w 175ºC bez termoobiegu. Studzimy w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku.

Smacznego ;)