Sposób przygotowania:
Rogaliki z orzechowo-korzennym nadzieniemWykonanie rozczynu i ciasta:
Zaczynamy od rozczynu: Drożdże należy dokładnie rozetrzeć z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką tortową. Następnie rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn podrósł.
Następnie wykonujemy ciasto: Jajka, żółtko i cukier dać do miski i utrzeć na puszystość. Następnie do mąki dać wyrośnięty rozczyn, olej i utarte jajka z cukrem. Zagnieść mięciutkie ciasto. W razie potrzeby można dolać ciepłego mleka, ja dolałam tak pół szklanki.
Ciasto zagnieść kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną. Tak wykonane ciasto przykryć ściereczką i odstawić żeby wyrosło na około półtorej godziny w ciepłe miejsce.
Nadzienie:
Gdy ciasto rośnie wykonujemy nadzienie: Orzechy zblendujemy blenderem razem z miodem i cukrem waniliowym, ja starałam się pozostawić trochę kawałów orzechów, ale można zblendować na gładką masę, jak kto lubi, następnie orzechy zalać gorącym mlekiem i dokładnie wymieszać, mleko należy wlewać stopniowo, aż z orzechów powstanie taka gęsta papka, więc możemy nie zużyć całego mleka.
Na koniec do masy orzechowej wsypać cynamon mielony, przyprawę do piernika, rodzynki i dokładnie wymieszać.
Formowanie rogalików:
Formowanie rogalików: Wyrośnięte ciasto należy podzielić na części, następnie wałkować je na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną na okrągłe placki, każdy placek dzielić na trójkąty, na każdy trójkąt nakładać porcję orzechów i zwijać formując rogaliki. Każdy rogalik za pomocą pędzelka posmarować z wierzchu lekko roztrzepanym białkiem i posypujemy obficie cukrem.
Pieczenie:
Tak wykonane rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, bo urosną. Następnie odstawić je w ciepłe miejsce na około 15 minut do podrośnięcia. Po tym czasie piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 30 minut. Upieczone wystudzić.
Podanie:
Wystudzone rogaliki podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 3 blaszki rogalików, czyli tak po 10 sztuk na blaszkę, ale ilość zależy od tego jak duże zrobimy.
Jeśli nie macie blendera to orzechy można zmielić w maszynce, część można drobno posiekać, a część zmielić, lub zmielić całość.
Rogaliki urosną, więc podczas układania na blaskach zostawiamy większe odstępy.
Pamiętajcie, że ciasto drożdżowe lubi ciepło.
Zawsze używam świeżych drożdży.
Orzechy można zmielić w maszynce.
SylaUla
Babeczka35
Dziękuję :)
pyszalka
Babeczka35
W radach napisałam, że około 30 sztuk :)