Sposób przygotowania:
Sernik z brzoskwiniami
Na blat lub stolnicę przesiewamy wszystkie sypkie składniki. Dodajemy żółtka, jajko oraz masło lub margarynę. Zarabiamy ciasto, które wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Osączone z syropu brzoskwinie kroimy w kostkę.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy na 5-7 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st. W tym czasie przygotowujemy masę serową.
Żółtka i jajko ucieramy na puszysto z cukrem. następnie dodajemy po łyżce mielony ser. Gdy składniki się połączą dodajemy proszek budyniowy i miksujemy, aż połączy się z ciastem. Do powstałej masy cały czas miksując wlewamy olej oraz mleko.
Na podpieczone ciasto wykładamy pokrojone na mniejsze kawałki brzoskwinie, a nie ostrożnie wlewamy masę serową. T
ak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego do 200 st piekarnika i pieczemy przez godzinę.
Na kilka minut przed końcem pieczenia przygotowujemy pianę. W tym celu ubijamy na sztywno białka. Stopniowo dodajemy cukier, a na końcu budyń w proszku. Miksujemy do połączenia składników.
Gotową pianę wykładamy na gorący sernik i wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
Upieczony studzimy i kroimy dopiero jak jest zimny.
Osączone z syropu brzoskwinie kroimy w kostkę.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy na 5-7 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st. W tym czasie przygotowujemy masę serową.
Żółtka i jajko ucieramy na puszysto z cukrem. następnie dodajemy po łyżce mielony ser. Gdy składniki się połączą dodajemy proszek budyniowy i miksujemy, aż połączy się z ciastem. Do powstałej masy cały czas miksując wlewamy olej oraz mleko.
Na podpieczone ciasto wykładamy pokrojone na mniejsze kawałki brzoskwinie, a nie ostrożnie wlewamy masę serową. T
ak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego do 200 st piekarnika i pieczemy przez godzinę.
Na kilka minut przed końcem pieczenia przygotowujemy pianę. W tym celu ubijamy na sztywno białka. Stopniowo dodajemy cukier, a na końcu budyń w proszku. Miksujemy do połączenia składników.
Gotową pianę wykładamy na gorący sernik i wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
Upieczony studzimy i kroimy dopiero jak jest zimny.
BozenaMatuszczyk
misia5