Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1308]

Sernik z czekoladą i cynamonem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny i prosty w wykonaniu sernik. Z dużą ilością czekolady i cynamonu. Idealny na podwieczorek. Polecam i smacznego życzę.

Sernik z czekoladą i cynamonem

Składniki:

Sernik z czekoladą i cynamonem

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
  • 5 jajek
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 2 kopiaste łyżeczki cynamonu mielonego
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • pół szklanki rodzynek

Dodatkowo:

  • opakowanie okrągłych biszkoptów

Sposób przygotowania:

Sernik z czekoladą i cynamonem

Masa serowa:

Sernik z czekoladą i cynamonem
Z podanych skladników wykonujemy masę serową.

Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy rodzynki, cynamon i czekoladę startą na tarce o drobnych oczkach. Delikatnie mieszamy.

Do pieczenia:

Sernik z czekoladą i cynamonem
Nastepnie na biszkopty wtkładamy masę serową.

Blaszkę do pieczenia o wymiarach około 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy dno biszkoptami, a na biszkopty masę serową.

Pieczenie i podanie:

Sernik z czekoladą i cynamonem
Sernik pieczemy do zrumienienia, studzimy, kroimy i podajemy.

Następnie sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładamy na kilka godzin do lodówki. Dobrze schłodzony sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Blaszka o wymiarach 25 cm x 35 cm.
Sernik można pokroić na około 30 sporych kawałów.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.