Sposób przygotowania:
Sernik z czekoladą i wiórkami na kruchym spodzieWykonanie ciasta kruchego:
Do misy wsypujemy przesianą mąkę w raz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojoną margarynę i wsypujemy cukier. Zagniatamy ciasto, formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy ciasto kruche na dno formy. nakłuwamy widelcem.
Wykonanie góry:
Do misy wbijamy żółtka z cukrem 100 g i miksujemy do momentu podwojenia masy.Dodajemy ser, olej, budynie. Ubijamy białko na sztywno z cukrem i dodajemy do masy serowej, mieszamy. Wykładamy na ciasto masę . Wstawiamy do pieca i pieczemy w 170 stopniach kolo 90 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy rozpuszczona czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Polewa:
Do rondelka wlewamy mleko, wkładamy czekoladę i rozpuszczamy.