CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Sernik z fantazją

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny sernik upieczony na ciemnym cieście, na wierzchu fantazyjne esy-floresy. Doskonale smakuje i wygląda.

Sernik z fantazją

Składniki:

Sernik z fantazją

ciasto

  • mąka pszenna 120 g
  • cukier 165 g
  • kakao 1,5 łyżki
  • margaryna 1/2 kostki
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka

 

  • jajka 2 sztuki
  • woda 2 łyżki

sernik

  • ser biały 70 dag
  • 4 jajka
  • cukier 1 szklanka
  • masło/margaryna 1/2 kostki
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka kaszy mannej

polewa

  • 1/3 dżemu malinowego, wiśniowego
  • 1/3 dżemu morelowego, brzoskwiniowego

Sposób przygotowania:

Sernik z fantazją
Najpierw robimy ciasto.

Rozpuścić margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy, potem gotować ok. 5 minut.

Po ostudzeniu dodać żółtka, dokładnie ubić.

Następnie lekko mieszając dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem i pianę z białek.

Przełożyć do przygotowanej formy, zostawiając 2, 3 łyżki.

Zmielony ser utrzeć z masłem, żółtkami i cukrem, dodać kaszę. Białka ubić i delikatnie wmieszać w masę serową.

Gładką masę serową wyłożyć na ciasto, delikatnie wmieszać zostawione ciemne ciasto.

Piec w piekarniku ok.60 minut w 160-180 C.

W trakcie pieczenia kiedy sernik już podrośnie wierzch fantazyjnie pokrywamy dżemem który rozpuści się.  

Tagi:

sernik