Sposób przygotowania:
Fantazja makowaCiasto
Mąkę przesianą przez sitko zmieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka oraz pokrojone w zimne masło i zagnieść ciasto. Następnie owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno formy wyłożone papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 min. Wystudzić.
Masa makowa
Masę makową z puszki wymieszać z cynamonem, kostką jabłkową oraz wiórkami kokosowymi. Wyłożyć na podpieczony spód i poukładać na niej herbatniki, jeden przy drugim.
Masa jabłkowa
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o ostrych oczkach. Następnie do jabłek dodać cukier oraz cynamon i podsmażać aż masa jabłkowa trochę zgęstnieje. Wyłożyć na herbatniki. Włozyć do piekarnika na 10 min.
Pianka budyniowa
Białka ubić mikserem na sztywną pianę razem z szczyptą soli i cukrem pudrem. Dodać sypkie budynie, a następnie wlać cienką strużką olej, cały czas miksując. Na końcu dodać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką. Piankę budyniowa wyłożyć na masę jabłkową.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a każdą ćwiartkę pokroić na 4 części. Wydrążyć gniazda nasienne. Kawałki jabłek ułożyć na piance budyniowej. Ciasto piec w piekarniku przez 20 min. w temp. 180 stopni. Wystudzić i posypać cynamonem.
Polewa
Czekoladę z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Polać wystudzone ciasto.
ajrinwu
Kuchnia MagdaLeny
Dziękuję!