Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 178]

Fantazja makowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Oprócz sernika na święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć też ciasta z makiem. U mnie ciasto z makiem to fantazja makowa pachnąca cynamonem oraz z masą jabłkową i pianką budyniową z kokosem.

Fantazja makowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Fantazja makowa

Ciasto

  • 1,5 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek

Masa makowa

  • puszka gotowej masy makowej
  • 1/2 op. kostki jabłkowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 100 g herbatników

Masa jabłkowa

Masa budyniowa

  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 100 ml oleju
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • szczypta soli

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Fantazja makowa

Ciasto

Mąkę przesianą przez sitko zmieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka oraz pokrojone w zimne masło i zagnieść ciasto. Następnie owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.

Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno formy wyłożone papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 min. Wystudzić.

Masa makowa

Masę makową z puszki wymieszać z cynamonem, kostką jabłkową oraz wiórkami kokosowymi. Wyłożyć na podpieczony spód i poukładać na niej herbatniki, jeden przy drugim.

Masa jabłkowa

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o ostrych oczkach. Następnie do jabłek dodać cukier oraz cynamon i podsmażać aż masa jabłkowa trochę zgęstnieje. Wyłożyć na herbatniki. Włozyć do piekarnika na 10 min.

Pianka budyniowa

Białka ubić mikserem na sztywną pianę razem z szczyptą soli i cukrem pudrem. Dodać sypkie budynie, a następnie wlać cienką strużką olej, cały czas miksując. Na końcu dodać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką. Piankę budyniowa wyłożyć na masę jabłkową.

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a każdą ćwiartkę pokroić na 4 części. Wydrążyć gniazda nasienne. Kawałki jabłek ułożyć na piance budyniowej. Ciasto piec w piekarniku przez 20 min. w temp. 180 stopni. Wystudzić i posypać cynamonem.

Polewa

Czekoladę z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Polać wystudzone ciasto.

Fantazja makowa
Tak wygląda gotowa fantazja makowa polana polewą
Fantazja makowa
Fantazja makowa prosto wyciągnięta z piekarnika
Fantazja makowa
Fantazja makowa posypana cynamonem przez polaniem polewa