Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1214]

Truskawkowo- serowa fantazja

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Truskawkowo- serowa fantazja, czyli sernik z musem truskawkowym. To idealny deser do kawy lub herbatki.

Truskawkowo- serowa fantazja

Składniki:

Truskawkowo- serowa fantazja

Ciasto kruche

  • 1 szklanka mąki,
  • 1/2 kostki margaryny,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru pudru,

Masa serowa

  • 700g mielonego białego sera,
  • 5 jajek,
  • 100g masła,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego,

Mus truskawkowy

  • 600g truskawek,
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej,

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Truskawkowo- serowa fantazja

Przygotowanie ciasta kruchego

Truskawkowo- serowa fantazja
Mąkę połącz z margaryną. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto.

Ciasto kruche: Mąkę przesiej na stolnicę i połącz z margaryną. Dodaj żółtka, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto. Przygotowane ciasto rozwałkuj i wyłóż na blaszkę o wymiarach 24cm x 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.

Przygotowanie masy serowej

Truskawkowo- serowa fantazja
Przygotuj masę serową, wyłóż na ciasto kruche i upiecz.

Masa serowa: Masło utrzyj razem z cukrem, cukrem waniliowym oraz żółtkami na puszystą masę. Dodaj ser oraz budyń. Utrzyj. Białka ubij na sztywno. Pianę dodaj do masy serowej. Delikatnie wymieszaj. Masę wyłóż na ciasto na blaszce. Wyrównaj. Piecz około godziny w temperaturze 170 stopni.

Przygotowanie musu truskawkowego

Truskawkowo- serowa fantazja
Truskawki zmiksuj, podgrzej w garnku i wymieszaj z galaretkami. Mus wyłóż na sernik.

Mus truskawkowy: Truskawki zmiksuj blenderem na gładki mus. Mus przelej do garnka i doprowadź do wrzenia. Wsyp galaretki. Wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Gęstniejący mus wyłóż na przestudzony sernik. Wyrównaj. Odstaw do stężenia.

Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Przełóż do rękawa cukierniczego. Przygotowane ciasto pokrój na porcje i udekoruj bitą śmietaną oraz kawałkami truskawek.

Tagi:

truskawki ser