Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1395]

Sernik z gruszkami i kokosowym wierzchem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 380
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sernik jest kremowy, bardzo delikatny i wręcz rozpływa się w ustach. Dodam też, że zawsze się udaje oraz nigdy nie opada!

Sernik z gruszkami i kokosowym wierzchem

Składniki:

Sernik z gruszkami i kokosowym wierzchem

Tortownica o średnicy około 20 cm, ciasto na spód:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 50 g masła/margaryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)

Gruszki:

  • 3 średnie gruszki
  • 4 łyżek soku z cytryny

Masa serowa:

  • 3 jajka
  • mielonego lub z wiaderka (jeśli używamy twarogu to należy dodać 3 łyżki śmietany lub 1/3 szkl. mleka)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy/waniliowy
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Wierzch kokosowy:

  • 100 g wiórek kokosowych
  • 50 g masła
  • 50 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Sernik z gruszkami i kokosowym wierzchem

Kokosowy wierzch:

Sernik z gruszkami i kokosowym wierzchem
Wszystkie składniki powinny być dokładnie wymieszane.

Wszystkie składniki wymieszać i schłodzić w zamrażarce przez około 15 minut.

Gruszki:

Sernik z gruszkami i kokosowym wierzchem

Gruszki bez skórki pokroić w kostkę i połączyć z sokiem z cytryny.

Spód:

Sernik z gruszkami i kokosowym wierzchem
Spód ciasta powinien być delikatnie podpieczony.

Masło lub margarynę zmiksować z cukrem z cukrem i następnie wymieszać z jajkiem oraz mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.
Spód formy wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć ciastem i nakłuć je za pomocą widelca.
Ciasto podpiec około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Masa serowa:

Sernik z gruszkami i kokosowym wierzchem
Wszystkie składniki masypowinny być dokładnie połączone.

Wszystkie składniki masy dokładnie, ale krótko zmiksować.

Całość:

Sernik z gruszkami i kokosowym wierzchem
Kokosowy wierzch można zetrzeć na tarce.

Gruszki ułożyć na podpieczonym spodzie i następnie przelać masę serową.
Na wierzch zetrzeć lub poskubać palcami kokosowe ciasto.

Pieczenie:

Sernik z gruszkami i kokosowym wierzchem
Sernik piec przykryty folią, aby wiórki się nie przypaliły.

Sernik przykryć folią aluminiową, aby kokosowy wierzch się nie przypalił.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Pod koniec pieczenia można zdjąć folię aluminiową.