SUPERPRZEPIS

Sernik z karmelizowaną gruszką

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Sernik z karmelizowaną gruszką Więcej zdjęć (3)

Aksamitny sernik z pysznymi pachnącymi goździkami i karmelem to moje nowe sernikowe odkrycie i zapewniam, że pojawi się nie jeden na raz na naszym stole, polecam :)

Składniki:

Sernik z karmelizowaną gruszką

 

Sposób przygotowania:

Sernik z karmelizowaną gruszką
Ciasto: Masło rozpuszczamy, odstawiamy do przestygnięcia. Herbatniki kruszymy za pomocą blendera lub walka do ciasta, przesypujemy do miski. Do pokruszonych herbatników dodajemy kakao – mieszamy, wlewamy rozpuszczone masło i starannie (najlepiej ręką ) łączymy składniki. Tak przygotowanym ciastem wykładamy tortownicę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Tortownicę z ciastem wstawiamy na minimum 15 minut do lodówki.

Ciasto: jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy do nie mielony ser biały, serek mascarpone i make ziemniaczaną i miksujemy wszystko do połączenia się składników.

Gruszki: na patelni rozpuszczamy masło z cukrem , dodajemy goździki i podgrzewamy wszystko na wolnym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plasterki, tak przygotowane gruszki obsmażamy na patelni z karmelem po 1-2 minuty z każdej strony, odstawiamy na bok.

Tortownicę wyjmujemy z lodówki, wylewamy na ciasto masę serową a na niej układamy przesmażone w goździkowym karmelu gruszki. Na blachę znajdującą się w piekarniku wlewamy wrzątek i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Sernik kładziemy na kracie do pieczenia znajdująca się nad blachą z wodą i pieczemy go około 45-60 minut.
Sernik z karmelizowaną gruszką
Spód sernika z herbatników, masła i kakao
Sernik z karmelizowaną gruszką
Sernik z karmelizowanymi gruszkami przed upieczeniem

Tagi:

sernik ciasto