Sposób przygotowania:
Sernik z karmelizowaną gruszką
Ciasto: Masło rozpuszczamy, odstawiamy do przestygnięcia. Herbatniki kruszymy za pomocą blendera lub walka do ciasta, przesypujemy do miski. Do pokruszonych herbatników dodajemy kakao – mieszamy, wlewamy rozpuszczone masło i starannie (najlepiej ręką ) łączymy składniki. Tak przygotowanym ciastem wykładamy tortownicę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Tortownicę z ciastem wstawiamy na minimum 15 minut do lodówki.
Ciasto: jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy do nie mielony ser biały, serek mascarpone i make ziemniaczaną i miksujemy wszystko do połączenia się składników.
Gruszki: na patelni rozpuszczamy masło z cukrem , dodajemy goździki i podgrzewamy wszystko na wolnym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plasterki, tak przygotowane gruszki obsmażamy na patelni z karmelem po 1-2 minuty z każdej strony, odstawiamy na bok.
Tortownicę wyjmujemy z lodówki, wylewamy na ciasto masę serową a na niej układamy przesmażone w goździkowym karmelu gruszki. Na blachę znajdującą się w piekarniku wlewamy wrzątek i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Sernik kładziemy na kracie do pieczenia znajdująca się nad blachą z wodą i pieczemy go około 45-60 minut.
Ciasto: jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy do nie mielony ser biały, serek mascarpone i make ziemniaczaną i miksujemy wszystko do połączenia się składników.
Gruszki: na patelni rozpuszczamy masło z cukrem , dodajemy goździki i podgrzewamy wszystko na wolnym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plasterki, tak przygotowane gruszki obsmażamy na patelni z karmelem po 1-2 minuty z każdej strony, odstawiamy na bok.
Tortownicę wyjmujemy z lodówki, wylewamy na ciasto masę serową a na niej układamy przesmażone w goździkowym karmelu gruszki. Na blachę znajdującą się w piekarniku wlewamy wrzątek i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Sernik kładziemy na kracie do pieczenia znajdująca się nad blachą z wodą i pieczemy go około 45-60 minut.
smokii