Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Bajeczny Sernik z jagodami i różanym lukrem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Jadłam i piekłam wiele serników, ale ten lekko kwaskowy od jagód podkreślony aromatycznym i pysznym lukrem różanym jest najlepszym, najoryginalniejszym i najsmaczniejszym sernikiem na świecie- szczerze polecam .

Bajeczny Sernik z jagodami i różanym lukrem

Składniki:

Bajeczny Sernik z jagodami i różanym lukrem

 

  • Ciasto:
  • 150 gram herbatników
  • 50 gram masła
  • Masa serowa:
  • 500 gram sera białego 3-krotnie zmielonego
  • 3 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka nalewki różanej lub wody różanej
  • 1 szklanka jagód (mogą być mrożone )
  • 1 łyżka mąki pszennej.
  • Różany lukier
  • 1 szklanka różanego cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka nalewki różanej lub wody różanej
  • 1 kropla barwnika różanego ( niekoniecznie )

 

Sposób przygotowania:

Bajeczny Sernik z jagodami i różanym lukrem
Ciasto: Herbatniki kruszymy na pomocą malaksera lub wałka do ciasta, przekładamy je do miski. Masło rozpuszczamy. Gorące, rozpuszczone masło wlewamy do rozkruszonych herbatników i całość starannie łączymy. Tak przygotowanym ciastem wylepiamy wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Masa serowa: Jagody przekładamy do miseczki i obtaczamy je w 1 łyżce mąki pszennej. Tak przygotowane jagody wykładamy na ciasto w tortownicy. Do miski wbijamy jajka i ubijamy je wraz z cukrem około 5 minut. Do masy jajecznej dodajemy ser i ubijamy kolejne 3 minuty. Do masy dodajemy nalewkę, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną, wszystko razem dokładnie mieszamy. Gotową masę serową wylewamy na ciasto wyłożone warstwą jagód. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na blachę z piekarnika wlewamy wodę- blachę wkładamy do piekarnika na ja niższą półkę. Kratkę do pieczenia wstawiamy w środkową półkę i na nią wykładamy nasze ciasto. Sernik pieczemy 15 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze 45 minut. Piekarnik wyłączamy, lekko uchylamy i zostawiamy ciasto na 10 minut, po tym czasie wyciągamy je z piekarnika i zostawiamy na noc do całkowitego wystygnięcia. Lukier różany: Do miseczki wsypujemy cukier puder różany, dodajemy nalewkę (ewentualnie barwnik różowy) i odrobinę wody, cały czas energicznie mieszamy aż do momentu kiedy cukier nam się dokładnie rozpuści a konsystencja przypominać będzie niezbyt gęstą śmietanę. Tak przygotowany lukier wylewamy na wystudzony sernik. Odstawiamy na minimum godzinę na bok. Przed podaniem dekorujemy sernik polnymi stokrotkami lub różami.