Sposób przygotowania:
Bajeczny Sernik z jagodami i różanym lukrem
Ciasto: Herbatniki kruszymy na pomocą malaksera lub wałka do ciasta, przekładamy je do miski. Masło rozpuszczamy. Gorące, rozpuszczone masło wlewamy do rozkruszonych herbatników i całość starannie łączymy. Tak przygotowanym ciastem wylepiamy wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Masa serowa: Jagody przekładamy do miseczki i obtaczamy je w 1 łyżce mąki pszennej. Tak przygotowane jagody wykładamy na ciasto w tortownicy. Do miski wbijamy jajka i ubijamy je wraz z cukrem około 5 minut. Do masy jajecznej dodajemy ser i ubijamy kolejne 3 minuty. Do masy dodajemy nalewkę, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną, wszystko razem dokładnie mieszamy. Gotową masę serową wylewamy na ciasto wyłożone warstwą jagód. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na blachę z piekarnika wlewamy wodę- blachę wkładamy do piekarnika na ja niższą półkę. Kratkę do pieczenia wstawiamy w środkową półkę i na nią wykładamy nasze ciasto. Sernik pieczemy 15 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze 45 minut. Piekarnik wyłączamy, lekko uchylamy i zostawiamy ciasto na 10 minut, po tym czasie wyciągamy je z piekarnika i zostawiamy na noc do całkowitego wystygnięcia. Lukier różany: Do miseczki wsypujemy cukier puder różany, dodajemy nalewkę (ewentualnie barwnik różowy) i odrobinę wody, cały czas energicznie mieszamy aż do momentu kiedy cukier nam się dokładnie rozpuści a konsystencja przypominać będzie niezbyt gęstą śmietanę. Tak przygotowany lukier wylewamy na wystudzony sernik. Odstawiamy na minimum godzinę na bok. Przed podaniem dekorujemy sernik polnymi stokrotkami lub różami.
smokii
marietta