SUPERPRZEPIS

Rolada jagodowa w kratkę

  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • KALORIE: 19
         
ocena: 0/5 głosów: 0
Rolada jagodowa w kratkę

Rolada z kratką albo w kratkę jak kto woli. Lekka mocno jagodowa. Jest prosta do zrobienia wbrew pozorom. W sezonie jagodowym można pokusić się o jej zrobienie.

Składniki:

Rolada jagodowa w kratkę

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada jagodowa w kratkę

ETAP 1:

Rolada jagodowa w kratkę
kratka zorobiona z ciasta jasnego na papierze do pieczenia

Do miski przelewam białka temp pokojowa, dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywno. Dodaję cukier stopniowo po łyżce i ubijam dalej aż piana będzie lśniąca. Na końcu dodaję żółtka stopniowo i miksuję do połączenia się składników.

Mąki przesiewam dodaję proszek do pieczenia. Dosypuję stopniowo do jaj i mieszam delikatnie łyżką. Do rękawa cukierniczego z cienką końcówką przekładam trzy łyżki ciasta i wyciskam kratkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Blacha z piekarnika. Piekarnik nagrzewam do 150 stopni góra dół i zapiekam pięć minut. Uważać żeby ciasto nie zbrązowiało bo jest cienkie.

ETAP 2:

Rolada jagodowa w kratkę
na jasna kratkę wylanan kakaowe ciasto i upieczone

Do reszty ciasta dodaję kakao i mieszam. Po upieczeniu się jasnej kratki odczekać pięć minut aż przestygnie i wylać ciemne ciasto na całej powierzchni. Wstawić ponowie do piekarnika temp 160 stopni i piec około 10-15 minut aż będzie suche.

Po upieczeniu przełożyłam ciasto na deskę zerwałam papier i przełożyłam na ręcznik kuchenny kratką na spód i zwinęłam w rulon jeszcze ciepłą. Odstawiam do przestygnięcia.

ETAP 3:

Rolada jagodowa w kratkę
śmietana ubita na sztywno dodane jagody z żelatyną

Półtorej szklanki jagód miksuję blenderem z sokiem z cytryny.Żelatynę namaczam w łyżce wody, dodaję 1/4 szklanki gorącego mleka i rozpuszczam.

Śmietankę kremówkę ubijam na pół sztywno z cukrem pudrem, dodaję jagody i żelatynę płynną przestudzoną. Krem wstawiam na godzinę do lodówki i sprawdzam co jakiś czas czy ma odpowiednią konsystencję do smarowania.

ETAP 4:

Rolada jagodowa w kratkę
na biszkopt wyłożone krem i jagody rolada zwinięta

Biszkopt rozwijam, smaruję kremem zostawiając po 2 cm od brzegów, dodaję 1/2 szklanki jagód w środek i zwijam ciasno. Dodatkowo zwinęłam roladę w papier do pieczenia, potem w ręcznik i do lodówki na trzy godziny.

Kremówkę ubijam z fixem na sztywno i dekoruję roladę za pomocą szprycy, dodaję jagody i miętę.