renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 555]

Sernik z jagodami leśnymi i z posypką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Serniczek z jagodami leśnymi, dwuwarstwowy, leciutki i smakowity. Dodatkowo przed podanie posypany kruchą posypką taka jak spód ciasta.

Sernik z jagodami leśnymi i z posypką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik z jagodami leśnymi i z posypką

 

  • SPÓD:
  • 200 g ciasteczek pełnoziarnistych
  • 100 g masła,

 

  • MASA:
  • 400 g jagód,
  • 300 g mleka skondensowanego słodzonego,
  • 200 g serka śmietankowego naturalnego,
  • 200 g śmietanki 36%,
  • 15 g żelatyny,
  • 1/3 szklanki gorącego mleka,

 

  • Dodatkowo:
  • galaretka malinowa

Sposób przygotowania:

Sernik z jagodami leśnymi i z posypką

Etap 1

Sernik z jagodami leśnymi i z posypką
Ciasteczka pognieść ( można wałkiem) i wymieszać z masłem.

Ciasteczka należy pognieść i wymieszać z roztopionym masłem. Odłożyć pół szklanki tej masy, a resztę wyłożyć dno tortownicy i schłodzić.

Etap 2

Sernik z jagodami leśnymi i z posypką
Jagody po dokładnym umyciu należy zblenować.

Leśne jagody należy dokładnie umyć, odsączyć i zblenować.

Etap 3

Sernik z jagodami leśnymi i z posypką
Śmietanka do ubijania powinna być bardzo dobrze schłodzona.

Śmietankę 36 % ubijamy na sztywno, w miedzy czasie należy żelatynę rozpuścić w gorącym mleku i ochłodzić.

Etap 4

Sernik z jagodami leśnymi i z posypką
Śmietankę mieszamy z serkiem i mlekiem skondensowanym.

Następnie do ubitej śmietanki dodajemy serek śmietankowy i mleko skondensowane a na końcu żelatynę.

Etap 5

Sernik z jagodami leśnymi i z posypką
Masę śmietankową dzielimy na 2 części i jedna mieszamy z zblenowanymi jagodami.

około 1/3 masy dodajemy do zblenowanych jagód, mieszamy i wylewamy na spód ciasteczkowy, wkładamy do lodówki na około 10 minut żeby stężało, następnie wlewamy białą masę i znów do lodówki.

Galaretkę malinową przygotowujemy zgodnie z przepisem z opakowania, chłodzimy i wylewamy na wierzch torcika. Pozostawiamy do stężenia