Sposób przygotowania:
Torcik kokosowo-malinowy
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dosypywać cukier, żółtka dodać do ubitych białek i wymieszać przy pomocy robota na najmniejszych obrotach. Mąki przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy około 24 cm średnicy na dnie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 st około 35 minut po upieczeniu ciasto energicznie upuszczamy z wysokości około 50 cm i odstawiamy do wystudzenia.
Wkładka kokosowa:
Wiórki kokosowe uprażyć na patelni, wafelka schłodzić w lodówce i zetrzeć na tarce, czekolady połamać i zalać ciepłą śmietanką, wymieszać i umieścić miseczkę na garnku z gorąca wodą, mieszając rozpuścić. Do płynnej czekolady dodać wiórki oraz startego wafla, wymieszać.
Masa śmietankowa:
Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody i przestudzić, połowę malin rozgnieść widelcem. Śmietanę ubić z dodatkiem serka mascarpone i cukru, następnie wymieszać żelatyną i rozgniecionymi malinami po dokładnym wymieszaniu delikatnie połączyc z całymi owocami.
Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwa krążki i nasączyć wodą z dodatkiem soku z cytryny i cukru pudru.
Dolny krążek ciasta ułożyć na talerzu, zamknąć na nim obręcz tortownicy i wylać ciepłą jeszcze wkładkę kokosową, odstawić do przestudzenia, następnie wyłożyć 3/4 masy śmietankowej, przykryć drugim krążkiem ciasta, wierzch posmarować resztą masy. Ciasto wstawić do lodówki do zastygnięcia, czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka, ciasto wyjąć z formy, polać dowolnie czekoladą i ozdobić owocami.
Wkładka kokosowa:
Wiórki kokosowe uprażyć na patelni, wafelka schłodzić w lodówce i zetrzeć na tarce, czekolady połamać i zalać ciepłą śmietanką, wymieszać i umieścić miseczkę na garnku z gorąca wodą, mieszając rozpuścić. Do płynnej czekolady dodać wiórki oraz startego wafla, wymieszać.
Masa śmietankowa:
Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody i przestudzić, połowę malin rozgnieść widelcem. Śmietanę ubić z dodatkiem serka mascarpone i cukru, następnie wymieszać żelatyną i rozgniecionymi malinami po dokładnym wymieszaniu delikatnie połączyc z całymi owocami.
Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwa krążki i nasączyć wodą z dodatkiem soku z cytryny i cukru pudru.
Dolny krążek ciasta ułożyć na talerzu, zamknąć na nim obręcz tortownicy i wylać ciepłą jeszcze wkładkę kokosową, odstawić do przestudzenia, następnie wyłożyć 3/4 masy śmietankowej, przykryć drugim krążkiem ciasta, wierzch posmarować resztą masy. Ciasto wstawić do lodówki do zastygnięcia, czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka, ciasto wyjąć z formy, polać dowolnie czekoladą i ozdobić owocami.