iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Torcik kokosowo-malinowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prosty w przygotowaniu i naprawdę smaczny torcik z dodatkiem malin i białej czekolady, jedno z moich ulubionych połączeń smakowych.

Torcik kokosowo-malinowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Torcik kokosowo-malinowy

ciasto:

wkładka kokosowa:

masa śmietankowa:

dodatkowo:

  • 5 dag czekolady mlecznej
  • 2 łyżki mleka
  • owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

Torcik kokosowo-malinowy
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dosypywać cukier, żółtka dodać do ubitych białek i wymieszać przy pomocy robota na najmniejszych obrotach. Mąki przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy około 24 cm średnicy na dnie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 st około 35 minut po upieczeniu ciasto energicznie upuszczamy z wysokości około 50 cm i odstawiamy do wystudzenia.

Wkładka kokosowa:

Wiórki kokosowe uprażyć na patelni, wafelka schłodzić w lodówce i zetrzeć na tarce, czekolady połamać i zalać ciepłą śmietanką, wymieszać i umieścić miseczkę na garnku z gorąca wodą, mieszając rozpuścić. Do płynnej czekolady dodać wiórki oraz startego wafla, wymieszać.

Masa śmietankowa:

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody i przestudzić, połowę malin rozgnieść widelcem. Śmietanę ubić z dodatkiem serka mascarpone i cukru, następnie wymieszać żelatyną i rozgniecionymi malinami po dokładnym wymieszaniu delikatnie połączyc z całymi owocami.

Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwa krążki i nasączyć wodą z dodatkiem soku z cytryny i cukru pudru.

Dolny krążek ciasta ułożyć na talerzu, zamknąć na nim obręcz tortownicy i wylać ciepłą jeszcze wkładkę kokosową, odstawić do przestudzenia, następnie wyłożyć 3/4 masy śmietankowej, przykryć drugim krążkiem ciasta, wierzch posmarować resztą masy. Ciasto wstawić do lodówki do zastygnięcia, czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka, ciasto wyjąć z formy, polać dowolnie czekoladą i ozdobić owocami.
Torcik kokosowo-malinowy