Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Sernik z jagodami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 400
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sernik z jagodami- ciasto szybkie i łatwe do przygotowania. Idealne do kawy lub herbatki. Każdemu będzie smakować.

Sernik z jagodami

Składniki:

Sernik z jagodami

Spód

  • 1 szklanka mąki,
  • 70 g masła,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Masa serowa

Dodatkowo

  • 400 g jagód świeżych lub mrożonych.

Sposób przygotowania:

Sernik z jagodami

Przygotowanie ciasta kruchego

Sernik z jagodami
Z podanych składników zagniatam ciasto. Wykładam na tortownicę.

Spód: Mąkę siekam nożem razem z masłem. Dodaję cukier puder, żółtka oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto.

Ciasto rozwałkowuję i wykładam na tortownicę o średnicy 24 cm.

Przygotowanie masy serowej

Sernik z jagodami
Jajko, żółtka, masło i cukier ucieram. Dodaję ser oraz budyń. Masę wykładam na ciasto kruche.

Masa serowa: Masło ucieram razem z cukrem, jajkiem i żółtkiem na puszystą masę. Dodaję zmielony ser oraz budyń. Dokładnie ucieram.

Masę wykładam na ciasto na tortownicy. Wyrównuję.

Pieczenie

Sernik z jagodami
Na masie serowej układam jagody. Ciasto piekę.

Na masie serowej układam jagody. Ciasto piekę około godziny w temperaturze 180 stopni.