Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 652]

Sernik z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Słodziutki i kremowy sernik dobrze komponuje się z owocami, np. z jagodami, które przywodzą na myśl smak lata.

Sernik z jagodami

Składniki:

Sernik z jagodami

 

Sposób przygotowania:

Sernik z jagodami
Robimy kruchy spód: zagniatamy ciasto z masła, mąki pszennej i cukru pudru, zawijamy w folię, odstawiamy do lodówki na godzinę, następnie rozwałkowujemy, wylepiamy ciastem blachę, podpiekamy 10 min. w 180 st. C.

Jagody podgrzewamy w garnku z dodatkiem cukru (3-4 łyżki). Robimy masę serową: białka oddzielamy od żółtek, zmielony 3-krotnie ser biały łączymy z żółtkami, mlekiem, olejem, cukrem (3/4 szklanki), cukrem waniliowym, budyniami, miksujemy.  Ubijamy pianę z białek, dodajemy do masy, mieszamy powoli za pomocą łyżki. Masę serową wykładamy na ciasto kruche. Wykładamy jagody.  

Sernik pieczemy ok. godziny.

Tagi:

sernik ciasto