Sposób przygotowania:
Sernik z jeżynamiPrzygotowanie spodu:
Przygotować spód: pokruszone herbatniki wymieszać z jeszcze gorącym, roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać herbatniki i dokładnie wylepić spód.
Przygotowanie masy serowej:
Żółtka oddzielić od białek. Miękkie masło przełożyć do miski, zasypać cukrem, zmiksować na puch. Dodawać po jednym żółtku ciągle miksując, dodać aromat, zmiksować. Dodać twaróg, proszek do pieczenia, budyń i skrobię ziemniaczaną, zmiksować na gładką masę bez grudek.
Kończenie masy:
Ubitą na sztywno pianę z białek wlać do masy i dokładnie lecz delikatnie wymieszać.
Pieczenie sernika:
Jeżyny umyć, osuszyć dokładnie na ręczniku papierowym. Masę przelać na spód, wyrównać, na wierzch wyłożyć jeżyny. Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez godzinę (góra-dół bez termoobiegu). Po upieczeniu studzić kolejną godzinę w lekko uchylonym piekarniku, następnie wyjąć. Deser kroić dopiero po całkowitym wystygnięciu. Smacznego!