Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Sernik z jeżynami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Delikatny, aksamitny i rozpływający się w ustach sernik pieczony na spodzie z herbatników maślanych. Kwaskowe jeżyny idealnie przełamują słodycz deseru.

Sernik z jeżynami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernik z jeżynami

 

  • Spód:
  • 250 g herbatników maślanych
  • 100 g masła

 

  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu sernikowego z wiadereczka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie (40 g) budyniu śmietankowego
  • 2 łyżeczki aromatu śmietankowego
  • 4 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 4 jaja
  • 100 g miękkiego masła

 

Sposób przygotowania:

Sernik z jeżynami

Przygotowanie spodu:

Sernik z jeżynami
Spód do sernika z herbatników maślanych i masła

Przygotować spód: pokruszone herbatniki wymieszać z jeszcze gorącym, roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać herbatniki i dokładnie wylepić spód.

Przygotowanie masy serowej:

Sernik z jeżynami
Masa serowa do przygotowania sernika z jeżynami

Żółtka oddzielić od białek. Miękkie masło przełożyć do miski, zasypać cukrem, zmiksować na puch. Dodawać po jednym żółtku ciągle miksując, dodać aromat, zmiksować. Dodać twaróg, proszek do pieczenia, budyń i skrobię ziemniaczaną, zmiksować na gładką masę bez grudek.

Kończenie masy:

Sernik z jeżynami
Ubita na sztywno piana z białek jaj kurzych

Ubitą na sztywno pianę z białek wlać do masy i dokładnie lecz delikatnie wymieszać.

Pieczenie sernika:

Sernik z jeżynami
Sernik z jeżynami na herbatnikach przed upieczeniem

Jeżyny umyć, osuszyć dokładnie na ręczniku papierowym. Masę przelać na spód, wyrównać, na wierzch wyłożyć jeżyny. Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez godzinę (góra-dół bez termoobiegu). Po upieczeniu studzić kolejną godzinę w lekko uchylonym piekarniku, następnie wyjąć. Deser kroić dopiero po całkowitym wystygnięciu. Smacznego!

Tagi:

sernik