renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Sernik z jogurtem i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybki sernik z mascarpone i jogurtem na zimno. Truskawki na wierzchu zalane galaretką dopełniają smak.

Sernik z jogurtem i truskawkami

Składniki:

Sernik z jogurtem i truskawkami

 

  • 300 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe lub krystaliczne
  • 200 g biszkoptów
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki żelatyny
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Sernik z jogurtem i truskawkami

Etap 1

Sernik z jogurtem i truskawkami
Układamy w brytfance lub tortownicy spód z biszkoptów.

Na początek w brytfance lub tortownicy układamy biszkopty, które będą stanowiły spód ciasta.

Etap 2

Sernik z jogurtem i truskawkami
Ubijamy jogurt z cukrami i potem z mascarpone.

W misce ubijamy jogurt z cukrami, a następnie z serkiem mascarpone. Potem mieszamy z żelatyną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.

Etap 3

Sernik z jogurtem i truskawkami
Wykładamy masę na biszkopty i pozostawiamy do stężenia.

Na biszkopty wykładamy masę i wkładamy do lodówki aby stężała na pół godziny.

Etap 4

Sernik z jogurtem i truskawkami
Na masę układamy połówki truskawek, blisko siebie.

Na masę wykładamy połówki truskawek.

Etap 5

Sernik z jogurtem i truskawkami
Na koniec truskawki zalewamy chłodna galaretką i chłodzimy w lodówce.

Na koniec truskawki zalewamy galaretka uprzednio rozpuszczona we wrzątku i ochłodzoną. Chłodzimy w lodówce minimum 3 godziny.