Sposób przygotowania:
Sernik z truskawkami
Spód: herbatniki zmielić w rozdrabniaczu. Masło rozpuścić, wsypać pokruszone ciastka, wymieszać. Formę (średnica 23cm) wyścielić papierem i wysypać maślane okruchy. Ugnieść równo łyżką. Wstawić do lodówki.
Do miski wrzucić jogurt, mąkę pszenną i cukier. Wbić jajka i wlać ekstrakt. Zmiksować lekko do połączenia składników. Dodać twaróg, zmiksować ponownie, nie napuszyć masy. Masę wlać na schłodzony spód, wyrównać.
Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, przekroić na pół i rozłożyć na serniku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 10 minut, zmniejszyć do 130 i piec ok. 60 minut.
Wystudzić i wstawić na całą noc do lodówki.
Do miski wrzucić jogurt, mąkę pszenną i cukier. Wbić jajka i wlać ekstrakt. Zmiksować lekko do połączenia składników. Dodać twaróg, zmiksować ponownie, nie napuszyć masy. Masę wlać na schłodzony spód, wyrównać.
Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, przekroić na pół i rozłożyć na serniku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 10 minut, zmniejszyć do 130 i piec ok. 60 minut.
Wystudzić i wstawić na całą noc do lodówki.