aczp

aczp

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 108]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Argentyński sernik z galaretką i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jednym z deserów podawanych w Argentynie jest ciasto przypominające swoim smakiem, wyglądem i konsystencją nasze serniki... Tutaj w wydaniu bez sera, za to z jogurtem oraz galaretką z truskawkami. Ciekawa alternatywa dla serowych serników.

Argentyński sernik z galaretką i truskawkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Argentyński sernik z galaretką i truskawkami

 

 

  • 6 jaj

 

  • 1 szklanka cukru

 

  • 1/2 szklanki oleju

 

  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego

 

  • 2 małe opakowania herbatników

 

 

 

  • dodatkowo

 

 

  • 2 galaretki truskawkowe

Sposób przygotowania:

Argentyński sernik z galaretką i truskawkami
Blaszkę o wymiarach 20X20 wykładamy dokładnie papierem do pieczenia. Ciasto jest rzadkie, więc jeśli blaszka ma odpinaną obręcz, należy ją dokładnie uszczelnić. Na spodzie układamy herbatniki. Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C W misce umieszczamy wszystkie składniki ciasta i mieszamy krótko mikserem (tylko tyle, aby składniki się połączyły). Masę przelewamy do blaszki wyłożonej herbatnikami, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut. Środek ciasta powinien być sprężysty w momencie dotknięcia. Studzimy w uchylonym piekarniku. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku i studzimy. Na cieście układamy zamrożone truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.
Argentyński sernik z galaretką i truskawkami
Argentyński sernik z galaretką i truskawkami
Argentyński sernik z galaretką i truskawkami
Argentyński sernik z galaretką i truskawkami
Argentyński sernik z galaretką i truskawkami
Argentyński sernik z galaretką i truskawkami

Tagi:

sernik ciasto