Myszata1993

Myszata1993

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 229]

Sernik z kajmakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Słodkie ciasto przełamane delikatnym akcentem solonych orzeszków - sernik z kajmakiem idealnie sprawdzi się na święta.

Sernik z kajmakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z kajmakiem

 

  • 300 g herbatników
  • 100 g masła

 

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • orzeszki solone

 

Sposób przygotowania:

Sernik z kajmakiem
Herbatniki pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć nimi dno foremki do pieczenia i odstawić do lodówki.

Białka ubić na sztywno z odrobiną soli.

W misce umieścić żółtka, miksując dodawać stopniowo cukier i cukier wanilinowy, dodać roztopione masło i dalej miksować. Miksując dodawać ser i mąkę ziemniaczaną. Dodać białka, wymieszać szpatułką. Gładką masę wylać na herbatniki i piec w temperaturze 170 stopni około 60 minut.

Ostudzony sernik posmarować kajmakiem i posypać orzeszkami solonymi.
Sernik z kajmakiem
Białka ubić na sztywno z odrobiną soli
Sernik z kajmakiem
Pokruszone herbatniki wymieszać z roztopionym masłem
Sernik z kajmakiem
Żółtka utrzeć z cukrem i roztopionym masłem
Sernik z kajmakiem
Do masy sernikowej dodać ubite wcześniej białka