superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Sernik z kajmakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Obłędnie smaczny sernik, który wręcz rozpływa się w ustach. Prawdziwa uczta dla sernikowych smakoszy .

Sernik z kajmakiem

Składniki:

Sernik z kajmakiem

Spód z herbatników

  • 50 g herbatników
  • 30 g masła
  • 30 g orzeszków

Masa serowa

Sposób przygotowania:

Sernik z kajmakiem
Spód z herbatników:

Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Ciasteczka bardzo drobno rozdrabniamy. Orzechy bardzo drobno siekamy. Rozdrobnione ciasteczka mieszamy z orzechami i dodajemy masło. Całość dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy na dnie i bokach papierem do pieczenia i przesypujemy spód herbatnikowy. Dociskamy go lekko łyżką.

Masa serowa:

W wysokiej misce mieszamy po kolei wszystkie składniki. Dodajemy do masy serowej najpierw po 1 jajku, a następnie mąkę ziemniaczaną, cukier puder. Na końcu dodajemy powoli rozpuszczone i ostudzone masło. Mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Przygotowaną masę przelewamy na spód i wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do 180 C. Pieczemy 60 minut.

Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Masę kajmakową rozpuszczamy w kąpieli wodnej a płatki migdałowe prażymy na patelni bez tłuszczu. Na wystudzony sernik wylewamy masę kajmakową i delikatnie rozprowadzamy ją szpatułką oraz posypujemy płatkami migdałowymi.

Odstawimy do całkowitego wystudzenia.

Tagi:

ciasta serniki