Sposób przygotowania:
Sernik z kajmakiem
Spód z herbatników:
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Ciasteczka bardzo drobno rozdrabniamy. Orzechy bardzo drobno siekamy. Rozdrobnione ciasteczka mieszamy z orzechami i dodajemy masło. Całość dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy na dnie i bokach papierem do pieczenia i przesypujemy spód herbatnikowy. Dociskamy go lekko łyżką.
Masa serowa:
W wysokiej misce mieszamy po kolei wszystkie składniki. Dodajemy do masy serowej najpierw po 1 jajku, a następnie mąkę ziemniaczaną, cukier puder. Na końcu dodajemy powoli rozpuszczone i ostudzone masło. Mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Przygotowaną masę przelewamy na spód i wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do 180 C. Pieczemy 60 minut.
Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Masę kajmakową rozpuszczamy w kąpieli wodnej a płatki migdałowe prażymy na patelni bez tłuszczu. Na wystudzony sernik wylewamy masę kajmakową i delikatnie rozprowadzamy ją szpatułką oraz posypujemy płatkami migdałowymi.
Odstawimy do całkowitego wystudzenia.
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Ciasteczka bardzo drobno rozdrabniamy. Orzechy bardzo drobno siekamy. Rozdrobnione ciasteczka mieszamy z orzechami i dodajemy masło. Całość dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy na dnie i bokach papierem do pieczenia i przesypujemy spód herbatnikowy. Dociskamy go lekko łyżką.
Masa serowa:
W wysokiej misce mieszamy po kolei wszystkie składniki. Dodajemy do masy serowej najpierw po 1 jajku, a następnie mąkę ziemniaczaną, cukier puder. Na końcu dodajemy powoli rozpuszczone i ostudzone masło. Mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Przygotowaną masę przelewamy na spód i wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do 180 C. Pieczemy 60 minut.
Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Masę kajmakową rozpuszczamy w kąpieli wodnej a płatki migdałowe prażymy na patelni bez tłuszczu. Na wystudzony sernik wylewamy masę kajmakową i delikatnie rozprowadzamy ją szpatułką oraz posypujemy płatkami migdałowymi.
Odstawimy do całkowitego wystudzenia.
robaczek