2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Mleczny sernik z kajmakiem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Sernik mocno mleczny ze słodką warstwą kajmaku, to propozycja dla prawdziwych łasuchów słodkości, trudno mu się oprzeć!

Mleczny sernik z kajmakiem

Składniki:

Mleczny sernik z kajmakiem

 

 

  • Masa serowa:
  • 60 dag mielonego półtłustego twarogu
  • ½ szklanki cukru
  • 16 cukru z prawdziwą wanilią
  • 3/4 szklanki mleka w proszku
  • 1/2 szklanki mleka 2%
  • 5 jaj
  • 10 dag masła
  • 1 budyń śmietankowy -40 g
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 50 g maltikeksów (kruche ciasteczka w czekoladzie )

 

  • Wierzch::
  • ½ puszki masy kajmakowej orzechowej
  • Dowolna dekoracja

Sposób przygotowania:

Mleczny sernik z kajmakiem

Ciasto kruche:

Mleczny sernik z kajmakiem
Tortownicę wylepiam przygotowanym ciastem kruchym

Mąkę przesypuję na stolnicę mieszam z zimnym masłem oraz cukrem i żółtkami, zagniatam szybko kruche ciasto, wylepiam dno i boki tortownicy o wym 22 cm

Masa serowa:

Mleczny sernik z kajmakiem
masę serową miksuję z pozostałymi składnikami na gładko

Zmielony twaróg miksuję z cukrem i jajkami dodaję mleko w proszku oraz miękkie masło, wsypuję budyń, wlewam oraz sok z cytryny i wszystko razem krótko miksuję tylko do uzyskania gładkiej kremowej masy.

ETAP 3:

Mleczny sernik z kajmakiem
na masie serowej posypuję maltikeksami piekę sernik

masę serową wylewam na ciasto kruche,
na wierzchu posypuję maltikeksami, piekę w nagrzanym do 180*c piekarniku około 45-50 minut –do lekkiego zrumienienia wierzchu.

Masę kajmakową lekko podgrzewam rozprowadzam na jeszcze delikatnie ciepłym serniku, dekorujemy migdałami lub wg uznania.
Smacznego!


Tagi:

sernik