Sposób przygotowania:
Seromak na kruchym spodzie
CIASTO KRUCHE;
Mąkę przesiewamy do miski , dodajemy szczyptę soli , cukier puder i schłodzone masło, siekamy nożem.
Następnie dodajemy śmietanę, żółtko , całe jajko i zagniatamy ciasto.
Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 20 - 30 minut.
Po tym czasie ciasto wykładamy do formy wielkości 24/40 wysmarowanej tłuszczem i oproszoną drobną bułką tartą.
Ciasto nakłuwamy widelcem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i podpiekamy około 15 minut.
MASA MAKOWA:
Masę makową wyłożyć do miski dodać 2 - 3 łyżki bułki tartej oraz bakalie i dokładnie wymieszać.
MASA SEROWA:
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka utrzeć z masłem i z cukrem .
Następnie dodać ser, śmietanę, budyń śmietankowy i wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę serową.
Na podpieczony spód nakładamy masę makową a na górę masę serową.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 60 minut.
Po upieczeniu i wyłączeniu pieca ciasto zostawiamy w piekarniku i studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika około 15 minut.
Jeżeli ciasto za szybko się przyrumieni to po połowie pieczenia możemy otworzyć piekarnik i nakryć go folią aluminiową.
Mąkę przesiewamy do miski , dodajemy szczyptę soli , cukier puder i schłodzone masło, siekamy nożem.
Następnie dodajemy śmietanę, żółtko , całe jajko i zagniatamy ciasto.
Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 20 - 30 minut.
Po tym czasie ciasto wykładamy do formy wielkości 24/40 wysmarowanej tłuszczem i oproszoną drobną bułką tartą.
Ciasto nakłuwamy widelcem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i podpiekamy około 15 minut.
MASA MAKOWA:
Masę makową wyłożyć do miski dodać 2 - 3 łyżki bułki tartej oraz bakalie i dokładnie wymieszać.
MASA SEROWA:
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka utrzeć z masłem i z cukrem .
Następnie dodać ser, śmietanę, budyń śmietankowy i wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę serową.
Na podpieczony spód nakładamy masę makową a na górę masę serową.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 60 minut.
Po upieczeniu i wyłączeniu pieca ciasto zostawiamy w piekarniku i studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika około 15 minut.
Jeżeli ciasto za szybko się przyrumieni to po połowie pieczenia możemy otworzyć piekarnik i nakryć go folią aluminiową.






gusia1000