BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Seromak na kruchym spodzie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Seromak na kruchym spodzie to ciasto dla tych którzy lubią serniki jak i makowce. Dobrze sprawdza się na świątecznym stole.

Seromak na kruchym spodzie Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Seromak na kruchym spodzie

 

  • Ciasto kruche;
  • mąka 2 i 1/4 szkl,
  • cukier puder 1/2 szkl,
  • masło lub margaryna 150 g,
  • jajko 1,
  • żółtko 1 ,
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
  • sól szczypta,
  • śmietana 2 -3 łyżki,

 

  • Masa makowa;
  • masa makowa gotowa 1 puszka ,
  • bułka tarta 2 -3 łyżki ,
  • bakalie według uznania,

 

  • Masa serowa;
  • ser w wiaderku 1,200 kg,
  • masło 100 g,
  • duże jajka 3 -4 szt,
  • śmietana kwaśna 2 -3 łyżki,
  • budyń śmietankowy,
  • cukier według uznania (do smaku),

Sposób przygotowania:

Seromak na kruchym spodzie
CIASTO KRUCHE;

Mąkę przesiewamy do miski , dodajemy szczyptę soli , cukier puder i schłodzone masło, siekamy nożem. 

Następnie dodajemy śmietanę, żółtko , całe jajko i zagniatamy ciasto.

Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 20 - 30 minut.

Po tym czasie ciasto wykładamy do formy wielkości 24/40 wysmarowanej tłuszczem i oproszoną drobną bułką tartą. 

Ciasto nakłuwamy widelcem.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i podpiekamy około 15 minut.

MASA MAKOWA: 

Masę makową wyłożyć do miski dodać 2 - 3 łyżki bułki tartej oraz bakalie i dokładnie wymieszać.

MASA SEROWA:

Białka oddzielić od żółtek. 

Żółtka utrzeć z masłem i z cukrem .

Następnie dodać ser, śmietanę, budyń śmietankowy i wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę serową.

Na podpieczony spód nakładamy masę makową a na górę masę serową.

Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 60 minut.

Po upieczeniu i wyłączeniu pieca ciasto zostawiamy w piekarniku i studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika około 15 minut.

Jeżeli ciasto za szybko się przyrumieni to po połowie pieczenia możemy otworzyć piekarnik i nakryć go folią aluminiową.
Seromak na kruchym spodzie
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki
Seromak na kruchym spodzie
Do gotowej masy makowej dodajemy bułkę tartą
Seromak na kruchym spodzie
Do masy dodajemy bakalie i dokładnie mieszamy
Seromak na kruchym spodzie
Ciasto rozkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,nakłuwamy widelcem i nakładamy masę makowa
Seromak na kruchym spodzie
Na mase makową nakładamy przygotowaną wcześniej masę serową
Seromak na kruchym spodzie