Sposób przygotowania:
Seromak/Seromakowiec z gotową masą makową
Kruche ciasto:
Wszystkie składniki należy szybko zagnieść do momentu uzyskania jednolitego ciasta, a następnie masą wylepić dno blaszki uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
Całość podpiec 15 minut w temperaturze 180 stopni - w rozgrzanym piekarniku.
Masa makowa:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przełożyć na podpieczony spód.
Masa serowa:
Białka oddzielić do żółtek.
Miękkie masło należy utrzeć z cukrem i nadal miksując - dodawać po 1 żółtku, a następnie porcjami łączyć z twarogiem.
Dodać budyń, aromaty i na końcu ostrożnie wmieszać uprzednio ubitą pianę z białek.
Masę serową równomiernie przełożyć na część z makiem.
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 50-60 minut w 180 stopniach.
Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i schłodzić w lodówce.
Polewa:
Śmietankę podgrzać i zdjąć z ognia, a następnie dodać kawałki czekolady.
Odczekać 2-3 minuty i wszystko razem dokładnie wymieszać.
Gotową polewę odstawić aż lekko zgęstnieję i posmarować nią wierzch schłodzonego seromaka.
Wszystkie składniki należy szybko zagnieść do momentu uzyskania jednolitego ciasta, a następnie masą wylepić dno blaszki uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
Całość podpiec 15 minut w temperaturze 180 stopni - w rozgrzanym piekarniku.
Masa makowa:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przełożyć na podpieczony spód.
Masa serowa:
Białka oddzielić do żółtek.
Miękkie masło należy utrzeć z cukrem i nadal miksując - dodawać po 1 żółtku, a następnie porcjami łączyć z twarogiem.
Dodać budyń, aromaty i na końcu ostrożnie wmieszać uprzednio ubitą pianę z białek.
Masę serową równomiernie przełożyć na część z makiem.
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 50-60 minut w 180 stopniach.
Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i schłodzić w lodówce.
Polewa:
Śmietankę podgrzać i zdjąć z ognia, a następnie dodać kawałki czekolady.
Odczekać 2-3 minuty i wszystko razem dokładnie wymieszać.
Gotową polewę odstawić aż lekko zgęstnieję i posmarować nią wierzch schłodzonego seromaka.
SylaUla
BozenaMatuszczyk
gusia1000