Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Budyniowiec księżniczki Elsy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatne ciasto bez pieczenia, które wykonasz w szybki, łatwy sposób. Ciasto składa się z dwóch pysznych mas, jedna to budyniowa z dodatkiem orzechów, druga to masa kakaowa.

Budyniowiec księżniczki Elsy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Budyniowiec księżniczki Elsy

Składniki na masę budyniową:

Składniki na masę kakaową:

  • 250 g mascarpone
  • 660 ml śmietany 30%
  • ½ szk. cukru pudru
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szk. mleka w proszku

Składniki na polewę:

Składniki dodatkowe:

  • 100 g herbatników kakaowych
  • 100 g margaryny
  • 10 g popcornu

Sposób przygotowania:

Budyniowiec księżniczki Elsy

I

Budyniowiec księżniczki Elsy
przygotowanie ciastek na wyłożenie spodu ciasta, herbatniki kruszymy i mieszamy z masłem.

Herbatniki kruszę, 100 g margaryny rozpuszczam, następnie łączę z ciastkami i układam na dnie formy.

II

Budyniowiec księżniczki Elsy
Przygotowanie masy budyniowej, gotujemy budyń, ucieramy z masłem i łączymy z orzechami.

2. Trzy szklanki mleka gotuję, w połowie szklanki mleka rozpuszczam cukier i budyń, następnie wlewam do gotującego mleka i mieszam rytmicznie żeby nie powstały grudki. Po ugotowaniu budyń studzę. Kostkę margaryny miksuję mikserem, dodaję stopniowo budyń. Masę budyniową łączę z pokruszonymi orzechami i wykładam na pokruszone ciastka.

III

Budyniowiec księżniczki Elsy
przygotowanie masy kakaowej.

3. Śmietany miksuję z mascarpone, cukrem pudrem, mlekiem w proszku oraz kakałem. Masę wykładam na masę budyniową.

IV

Budyniowiec księżniczki Elsy
układanie popcornu

4. Układam na masie kakaowej popcorn.

V

Budyniowiec księżniczki Elsy
Przygotowanie polewy z czekolady.

5. Czekoladę oraz ½ szk. śmietany rozpuszczam, studzę i polewam wiech ciasta.
6. Chłodzę w lodówce dwie godziny.

VI

Budyniowiec księżniczki Elsy

7. Gotowe.
8. Smacznego.