Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Sernik z orzechami i masą krówkową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Delikatny, puszysty serniczek z dużą ilością jajek. Posmarowany masą krówkową, posypany posiekanymi i uprażonymi orzechami włoskimi.

Sernik z orzechami i masą krówkową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z orzechami i masą krówkową

 

  • 1/2 kostki palmy
  • 8 jajek
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 15 g cukru waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu o smaku toffi
  • szczypta soli
  • 1/2 puszki masy krówkowej
  • 2 garście łuskanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Sernik z orzechami i masą krówkową
Palmę roztopić i przestudzić. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Do kremu z żółtek dodawać stopniowo twaróg i proszek budyniowy, nie przerywać mieszania. Do serowej masy dodać roztopioną palmę i jeszcze chwilę ucierać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pianę z białek dodać do masy serowej. Dokładnie, ale bardzo delikatnie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej i posypanej kaszą manną tortownicy (ok.27 cm). Sernik piec w 170 stopniach przez ok. 60 minut. Upieczony sernik studzić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Masę krówkową rozsmarować na serniku. Orzechy grubo posiekać, uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni, ostudzić. Uprażone orzechy rozsypać na wierzchu sernika.
Sernik z orzechami i masą krówkową
Żółtka utarte z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem.
Sernik z orzechami i masą krówkową
Roztopiona palma dodana do serowej masy.
Sernik z orzechami i masą krówkową
Masa serowa przełożona do dużej tortownicy.
Sernik z orzechami i masą krówkową
Posiekane orzechy prażone na suchej rozgrzanej patelni.