SUPERPRZEPIS

Sernik z palonym masłem na spodzie z bułki tartej

  • 1
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 290
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Sernik z palonym masłem na spodzie z bułki tartej Więcej zdjęć (2)

Sernik jest przepyszny: aksamitny, delikatny, kremowy, taki maślany - wprost rozpływa się w ustach. Obłędnie też pachnie i doskonale się kroi.

Składniki:

Sernik z palonym masłem na spodzie z bułki tartej

Tortownica o średnicy 22 cm, spód:

Masa:

  • 500g mielonego twarogu
  • 3 jajka
  • 100g cukru
  • 20g/2 łyżki budyniu śmietankowego/waniliowego
  • 150g masła

Sposób przygotowania:

Sernik z palonym masłem na spodzie z bułki tartej

Spód:

Sernik z palonym masłem na spodzie z bułki tartej
Bułka tarta powinna delikatnie się zarumienić.

Na patelni/w rondelku rozpuścić masło, które następnie należy połączyć z bułką tartą, cukrem oraz solą.
Całość mieszać aż bułka się zarumieni.
Mieszankę wklepać w dno tortownicy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.

Masa:

Sernik z palonym masłem na spodzie z bułki tartej
Masa wyjdzie dość rzadka, ale taka powinna być.

Masło przełożyć do rondelka i podgrzewać (co jakiś czas przemieszać) do momentu aż zacznie lekko brązowieć.
Jajka utrzeć z cukrem i zmiksować z twarogiem oraz proszkiem budyniowym.
Na końcu masę połączyć z ostudzonym masłem.
Całość przelać na spód z bułki tartej.

Pieczenie:

Sernik z palonym masłem na spodzie z bułki tartej
Ciasto można udekorować według uznania.

Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku około 80-90 minut w temperaturze 160 stopni i ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piecyka, a następnie schłodzić w lodówce.