AgusiaGda

AgusiaGda

Starszy Kucharz
[Przepisów: 13]

Ciasto buraczkowo-czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, wilgotne, mocno czekoladowe ciasto. Z ukrytą porcją zdrowych warzyw. Świetny pomysł dla małych niejadków i nie tylko. Do wyboru 2 polewy.

Ciasto buraczkowo-czekoladowe Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Ciasto buraczkowo-czekoladowe

Ciasto

  • 375 g ugotowanych i obranych buraków -3 średniej wielkości, raczej mniejsze niż większe ;)
  • 300 ml oleju
  • 4 jajka
  • 275 g mąki tortowej
  • 250 g cukru
  • 100 g kakao (gorzkiego)
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

Polewa czekoladowa

  • tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
  • 1,5 łyżki śmietanki 18%

Polewa z serka śmietankowego

  • 150 g serka śmietankowego
  • 50-70 g masła
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1,5-2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ciasto buraczkowo-czekoladowe
Buraki pokroić na mniejsze kawałki. Zmiksować dokładnie Benderem. Do buraczanej „papki” dodać olej i jeszcze chwilę miksować. „Koktajl” buraczano-olejowy przelać do większej miski. Dodawać do niego po 1 jajku miksując(ja to już robiłam zwykłym mikserem). Bardzo przydatna jest pokrywa do miksowania – żeby nie zachlapać siebie i połowy kuchni.

W mniejszej misce wymieszać suche składniki. Dodawać partiami do masy buraczano-olejowo-jajecznej, miksować na mniejszych obrotach, tylko do połączenia składników.

Tortownicę (26cm) posmarować masłem i oprószyć mąką.  Ciasto przełożyć do tortownicy.

Piekarnik nagrzać do temperatury 175°C, wstawić ciasto, piec około 60minut.  Po tym czasie wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i zostawić ciasto do wystygnięcia.

Ciasto robiłam z 2 polewami i powiem szczerze – nie wiem, która wersja bardziej nam smakuje.

Polewa czekoladowa

Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do miseczki lub garnuszka, dodać śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej. Gotową polewa polać ostudzone ciasto.

Polewa z serka

Serek miksujemy z masłem na gładką masę. W trakcie miksowania dodajemy cukier puder i cukier wanilinowy. Na końcu dodajemy sok z cytryny.
Masę nakładamy na ostudzone ciasto.

Ciasto buraczkowo-czekoladowe
Ciasto buraczkowo-czekoladowe z polewą z serka
Ciasto buraczkowo-czekoladowe
Ugotowane, obrane, wystudzone, pokrojone i zmiksowane buraczki
Ciasto buraczkowo-czekoladowe
W drugiej misce wymieszane sypkie składniki
Ciasto buraczkowo-czekoladowe
Do zmiksowanych buraczków należy dodać olej i po 1 jajku.
Ciasto buraczkowo-czekoladowe
Do masy buraczkowo-jajecznej dodajemy suche składniki
Ciasto buraczkowo-czekoladowe
Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przelewamy do niej ciasto.