gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Sernik z piernikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Fajne połączenie ciasta kruchego z serem twarogowym, przykryte pierniczkami i bezą. Idealne na Święta.

Sernik z piernikami

Składniki:

Sernik z piernikami

Ciasto;

  • 3 szklanki mąki,
  • 250 g masła,
  • 5 żółtek,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Masa serowa;

  • 1 kg twarogu,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1 cukier waniliowy,

beza

  • 5 białek ( pozostałych od ciasta kruchego),
  • 1 szklanka cukru,

Dodatkowo;

  • ok 2 paczek pierniczków nadziewanych,

Sposób przygotowania:

Sernik z piernikami
Ciasto:

Z podanych składników ( prócz białek ) zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Jedną wykładamy na dużą blaszkę. Drugą odkładamy do zamrażalnika.

Masa twarogowa:

Ser mielimy dwa razy. Żółtka ucieramy z cukrem. Z białek ubijamy sztywną pianę. Do sera dodajemy żółtka, budyń, cukier waniliowy, i mieszamy. Delikatnie łączymy z białkami. Masę wykładamy na kruche ciasto.

Białka pozostałe z kruchego ciasta ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i chwilkę ubijamy.

Na masę serową wykładamy pierniczki, na to masę białkową, na koniec ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażalnika.

Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach, po tym czasie wyłączamy piekarnik pozostawiając ciasto do wystygnięcia. Możemy polać białą czekoladą.

Smacznego.

Tagi:

sernik ciasto