MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Sernik gotowany z piernikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszny sernik gotowany na kruchym herbatnikowym spodzie, z piernikami i czekoladą

Sernik gotowany  z piernikami

Składniki:

Sernik gotowany z piernikami

 

  • 300g herbatników
  • 250g masła
  • 1kg sera
  • 5 jajek
  • 200g masła
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/2 szkl.mleka

 

  • dodatkowo:
  • 250g pierników w mlecznej czekoladzie
  • skórka pomarańczowa
  • 100g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki masła

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik gotowany z piernikami
Herbatniki  rozdrabniamy za pomocą  tłuczka, i   przesypujemy do garnka. Do okruchów dodajemy miękkie masło, i ręką dokładnie mieszamy - aby powstała jednolita masa. Gotową masę wykładamy  na blaszkę, i mocno dociskamy do dna. Spód z ciastek wykładamy do lodówki. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Żółtka miksujemy z cukrem i masłem, na jednolitą gładką masę. Następnie dodajemy ser, cały czas miksując. Masę serową podgrzewamy. Mieszamy dość często, żeby się nie przypaliła. Budynie mieszamy z mlekiem. Gdy masa serowa zacznie się gotować, dodajemy budyń - cały czas mieszając. Masa serowa ma być gęsta! Następnie odstawiamy do wystygnięcia. Na herbatnikowy spód wylewamy masę serową i wyrównujemy. Pierniki kruszymy rękoma, i posypujemy ser. Czekoladę łamiemy na kawałki. Razem z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej - cały czas mieszając, masa ma być gładka! Czekoladę wylewamy na pierniki, i posypujemy skórką pomarańczową.