Sposób przygotowania:
Sernik z brzoskwiniami i czekoladą
Ciasto:
Na stolnicę przesiewamy mąkę wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy pokrojone na masło, żółtka oraz śmietanę - zagniatamy ciasto. Z ciasta odkrawamy 1/3 części, zawijamy w folię i odkładamy do zamrażalnika. Pozostałe ciasto wykładamy na blachę. Nakłuwamy, odkładamy do lodówki.
Masa serowa:
Do miski przekładamy masło (temperatura pokojowa), dodajemy cukier puder i ucieramy, następnie dodajemy ser, cukier waniliowy, budyń i wbijamy jajka - miksujemy. Powstałą masę serową wykładamy na ciasto. Brzoskwinie kroimy w plastry, układamy na masie serowej.
Pianka:
Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy, dodajemy cukier puder i miksujemy do uzyskania piany. Pianę wykładamy na brzoskwinie. Na wierzch ścieramy na dużych oczkach pozostałe ciasto. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopnie piekarnika na około 60 -65 minut (przykrywam wierzch ciasta papierem by się nie przypaliło).
Upieczone ciasto wyciągamy i odkładamy do ostygnięcia.
Polewa:
Śmietanę podgrzewamy w rondlu, następnie dodajemy posiekaną czekoladę i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Polewę wylewamy na ciasto. Odstawiamy do zastygnięcia.
Na stolnicę przesiewamy mąkę wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy pokrojone na masło, żółtka oraz śmietanę - zagniatamy ciasto. Z ciasta odkrawamy 1/3 części, zawijamy w folię i odkładamy do zamrażalnika. Pozostałe ciasto wykładamy na blachę. Nakłuwamy, odkładamy do lodówki.
Masa serowa:
Do miski przekładamy masło (temperatura pokojowa), dodajemy cukier puder i ucieramy, następnie dodajemy ser, cukier waniliowy, budyń i wbijamy jajka - miksujemy. Powstałą masę serową wykładamy na ciasto. Brzoskwinie kroimy w plastry, układamy na masie serowej.
Pianka:
Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy, dodajemy cukier puder i miksujemy do uzyskania piany. Pianę wykładamy na brzoskwinie. Na wierzch ścieramy na dużych oczkach pozostałe ciasto. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopnie piekarnika na około 60 -65 minut (przykrywam wierzch ciasta papierem by się nie przypaliło).
Upieczone ciasto wyciągamy i odkładamy do ostygnięcia.
Polewa:
Śmietanę podgrzewamy w rondlu, następnie dodajemy posiekaną czekoladę i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Polewę wylewamy na ciasto. Odstawiamy do zastygnięcia.