SUPERPRZEPIS

Sernik z piernikami i kawową nutą

  • 6
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Sernik z piernikami i kawową nutą Więcej zdjęć (5)

Serniki uwielbiam pod każdą postacią. Dziś zapraszam na sernik z kawową nutką i piernikową wkładką. Smaczny i puszysty!

Składniki:

Sernik z piernikami i kawową nutą

 

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g margaryny
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

 

  • Masa:
  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 1 budyń śmietankowy
  • 6 jaj
  • 3/4 szklanki mleka
  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • aromat rumowy
  • 25 dag pierników w czekoladzie

 

  • Beza:
  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Sernik z piernikami i kawową nutą
Ciasto: 1,5 szklanki mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem,zagnieść z margaryną i żółtkami.Ciasto wyłożyć do natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem formy o wym 23/39 cm.Posypać kawą rozpuszczalną. Masa: Twaróg zemleć w maszynce do mięsa.Utrzeć z żółtkami i cukrem wlać budyń rozpuszczony w mleku dodać masło i cukier zmiksować na puszysto Białka jaj ubić na sztywno dodać do masy delikatnie wymieszać.Wylać połowę masy serowej na ciasto,ułożyć pierniczki i wylać resztę masy,wygładzić łyżką wstawić do piekarnika i piec około 50-60 minut w temp 180*c. Beza: Białka jaj ubić na sztywną pianę pod koniec wsypać cukier puder wlać sok z cytryny i zmiksować.Na 15 minut przed końcem pieczenia wyłożyć bezę na podpieczone ciasto,dopiekać aż beza się zrumieni. Ciasto studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Smacznego!
Sernik z piernikami i kawową nutą
z podanych składników zagniatamy ciasto kruche
Sernik z piernikami i kawową nutą
twaróg półtłusty mielimy w maszynce do mięsa
Sernik z piernikami i kawową nutą
na masie serowej układamy warstwę pierników
Sernik z piernikami i kawową nutą
wylewamy resztę masy serowej pieczemy potem nakładamy bezę