gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Sernik z polewą czekoladową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Sernik z polewą czekoladową nam kruchym spodzie. Polecam do popołudniowej kawki. Smakował całej mojej rodzinie.

Sernik z polewą czekoladową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z polewą czekoladową

 

  • CIASTO:
  • 160 gram margaryny
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • MASA SEROWA:
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 4 jajka
  • 2,5 szklanki cukru pudru
  • 16 gram cukru waniliowego
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • POLEWA
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
  • łyżeczka oliwy

Sposób przygotowania:

Sernik z polewą czekoladową
CIASTO: Do miski wkładamy margarynę oraz żółtka i wsypujemy mąkę oraz cukier. Ze składników zagniatamy ciasto, które wkładamy na 15 minut do zamrażalki. Po tym czasie ciastem wylepiamy blachę, nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w temp. 200 stopni. MASA SEROWA: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym miksujemy. Następnie dodajemy twaróg sernikowy, mąkę ziemniaczaną i wlewamy śmietankę kremówkę. Wszystko razem miksujemy na jednolitą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy sernikowej. Dokładnie mieszamy. Masę serową wylewamy na podpieczony spód ciasta. Pieczemy ok. 60 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Czekoladę z dodatkiem oliwy topimy w kąpieli wodnej. Następnie polewamy sernik.
Sernik z polewą czekoladową
CIASTO: Do miski wkładamy margarynę oraz żółtka i wsypujemy mąkę oraz cukier. Ze składników zagniatamy ciasto, które wkładamy na 15 minut do zamrażalki.
Sernik z polewą czekoladową
Po tym czasie ciastem wylepiamy blachę, nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w temp. 200 stopni.
Sernik z polewą czekoladową
Żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym miksujemy.
Sernik z polewą czekoladową
Masę serową wylewamy na podpieczony spód ciasta.