Sposób przygotowania:
Sernik z polewą czekoladowo-laskową
Do margaryny dodajemy 2 żółtka, cukier waniliowy, 3 łyżki cukru, proszek do pieczenia, kakao i mąkę. Ze składników wyrabiamy ciasto i wylepiamy nim wysmarowaną tłuszczem tortownicę o średnicy 26 cm. Następnie ubijamy na puszystą masę 5 żółtek z 3 łyżkami cukru. Do ubitych żółtek dodajemy porcjami twaróg cały czas miksując na małych obrotach. Podczas miksowania dodajemy naprzemiennie mleko i olej. Na koniec dodajemy potarta skórkę z pomarańczy i budyń śmietankowy-mieszamy do połączenia się składników. Z oddzielonych białek ubijamy pianę i na koniec dodajemy 3 łyżki cukru. Ubite białka dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając rózgą aby cała masa była puszysta. Gotową masę wylewamy na tortownicę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez godzinę. Sernik ostudzony sernik smarujemy polewą czekoladową przygotowana następująco: orzechy laskowe kroimy w paseczki i prażymy na rozgrzanej patelni. W ośmiu łyżkach mleka rozpuszczamy czekoladę i dodajemy cukier puder. Gdy czekolada połączy się z mlekiem i powstanie gładka masa dodajemy prażone orzechy laskowe i wszystko razem mieszamy. Letnia polewą smarujemy wierzch sernika. Smacznego!