primavera

primavera

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 67]

Sernik (z przepisu babci)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis na pyszny sernik, który dostałam od babci. Sprawdzona dawna receptura, polecam. Świetnie nadaje się na przyjęcie gości.

Sernik (z przepisu babci)

Składniki:

Sernik (z przepisu babci)

Na ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 3 żółtka jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklani cukru pudru
  • 1 margaryna

Na masę serową

  • 1,2 kg sera białego
  • 10 jaj
  • 1 margaryna
  • 25 dag cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • budyń śmietankowy

Sposób przygotowania:

Sernik (z przepisu babci)
Zagnieść ciasto z margaryny, mąki, jajek, proszku do pieczenia i cukru pudru. Tam przygotowane ciasto odłożyć na około godzinę do lodówki.

Ser zemleć 2krotnie. Margarynę utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać ser, nadal ucierając. Następnie dodać jajka, proszek do pieczenia i odrobinę budyniu ( połowę łyżeczki. Nadal ucierać.

3/4 ciasta wyłożyć na blaszkę. Wyłożyć na nie ser. 1/4 ciasta zetrzeć na wierch.

Piec ok. 50 minut w temp. 180 stopni.