Sposób przygotowania:
Sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową
Ciasto:
Mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier puder przesiewamy na blat. Robimy wgłębienie, w które dajemy żółtka oraz jajko. Dodajemy masło lub margarynę. Zarabiamy gładkie jednolite ciasto. Rozwałkowujemy je na kształt dna formy ( kwadratowa tortownica) i przekładamy je do niej nakłuwamy widelcem. Następnie wstawiamy tortownicę do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wstawiamy tortownicę na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st. W tym czasie przygotowujemy masę serową.
Masa serowa:
Żółtka oraz jajko ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, ekstraktem waniliowym do białości. Cały czas miksując dodajemy po łyżce ser na przemian z mlekiem. Pod koniec dodajemy proszek budyniowy ( odkładamy 2 łyżki do piany) oraz olej. Na koniec wsypujemy rodzynki i skórkę pomarańczową wymieszane z mąką. Dokładnie mieszamy. Powstała masę wlewamy na podpieczony spód. Tak przygotowane ciasto pieczemy godzinę w 200 st. Nie otwieramy gwałtownie piekarnika.
Piana:
Białka ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Pod koniec wsypujemy proszek budyniowy i dokładnie miksujemy. Gotową pianę wykładamy na gorący sernik i dokładnie rozprowadzamy. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 15 minut, do zrumienienia piany.
Ciasto kroimy dopiero jak dobrze ostygnie.
Mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier puder przesiewamy na blat. Robimy wgłębienie, w które dajemy żółtka oraz jajko. Dodajemy masło lub margarynę. Zarabiamy gładkie jednolite ciasto. Rozwałkowujemy je na kształt dna formy ( kwadratowa tortownica) i przekładamy je do niej nakłuwamy widelcem. Następnie wstawiamy tortownicę do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wstawiamy tortownicę na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st. W tym czasie przygotowujemy masę serową.
Masa serowa:
Żółtka oraz jajko ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, ekstraktem waniliowym do białości. Cały czas miksując dodajemy po łyżce ser na przemian z mlekiem. Pod koniec dodajemy proszek budyniowy ( odkładamy 2 łyżki do piany) oraz olej. Na koniec wsypujemy rodzynki i skórkę pomarańczową wymieszane z mąką. Dokładnie mieszamy. Powstała masę wlewamy na podpieczony spód. Tak przygotowane ciasto pieczemy godzinę w 200 st. Nie otwieramy gwałtownie piekarnika.
Piana:
Białka ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Pod koniec wsypujemy proszek budyniowy i dokładnie miksujemy. Gotową pianę wykładamy na gorący sernik i dokładnie rozprowadzamy. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 15 minut, do zrumienienia piany.
Ciasto kroimy dopiero jak dobrze ostygnie.
kuchenny świat
misia5
slodkieokruszki