misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasta

Sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny, delikatny, a do tego bardzo aromatyczny sernik na kruchym cieście. Dodatek rodzynek, skórki pomarańczowej oraz ekstraktu waniliowego sprawiają, że ciasto zyskuje na smaku i aromacie.

Sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową Więcej zdjęć (18)

Składniki:

Sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową

 

 

  • Masa serowa:
  • 1 kg białego sera ( mielonego)
  • 500 ml mleka 2%
  • 125 ml oleju
  • 100 g cukru
  • 20 ml ekstraktu waniliowego
  • 1 cukier waniliowy z dodatkiem wanilii
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 budynie waniliowe

 

  • Piana:
  • 6 białek
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki proszku budyniowego

 

  • Dodatkowo:
  • 150 g rodzynek
  • 100 g skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową
Ciasto:

Mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier puder przesiewamy na blat. Robimy wgłębienie, w które dajemy żółtka oraz jajko. Dodajemy masło lub margarynę. Zarabiamy gładkie jednolite ciasto. Rozwałkowujemy je na kształt dna formy ( kwadratowa tortownica) i przekładamy je do niej nakłuwamy widelcem. Następnie wstawiamy tortownicę do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wstawiamy tortownicę na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st. W tym czasie przygotowujemy masę serową.

Masa serowa:

Żółtka oraz jajko ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, ekstraktem waniliowym do białości. Cały czas miksując dodajemy po łyżce ser na przemian z mlekiem. Pod koniec dodajemy proszek budyniowy ( odkładamy 2 łyżki do piany) oraz olej. Na koniec wsypujemy rodzynki i skórkę pomarańczową wymieszane z mąką. Dokładnie mieszamy. Powstała masę wlewamy na podpieczony spód. Tak przygotowane ciasto pieczemy godzinę w 200 st. Nie otwieramy gwałtownie piekarnika.

Piana:

Białka ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Pod koniec wsypujemy proszek budyniowy i dokładnie miksujemy. Gotową pianę wykładamy na gorący sernik i dokładnie rozprowadzamy. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 15 minut, do zrumienienia piany.

Ciasto kroimy dopiero jak dobrze ostygnie.
Sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową
Na blat przesiewamy mąkę i dodajemy pozostałe składniki ciasta
Sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową
Szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto
Sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową
Ciastem wykładamy spód formy nakłuwamy widelcem i schładzamy
Sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową
Do miski dajemy żółtka jajko cukry oraz ekstrakt waniliowy
Sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową
Miksujemy do uzyskania puszystej konsystencji
Sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową
Dodajemy po łyżce sera
Sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową
Na przemian z serem wlewamy mleko
Sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową
Dodajemy proszek budyniowy
Sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową
Wlewamy olej
Sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową
Rodzynki i skórkę pomarańczową mieszamy z mąką
Sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową
Rodzynki i skórkę pomarańczową dodajemy do masy serowej
Sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową
Masę serową wylewamy na podpieczony spód
Sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową
Białka ubijamy na sztywno partiami dodając cukier
Sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową
Dodajemy proszek budyniowy
Sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową
Gotową pianę wykładamy na gorący sernik
Sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową
Ponownie wstawiamy do piekarnika na 15 minut, do zrumienienia piany.
Sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową
Sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową na kruchym cieście