bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 188]

Sernik z rodzynkami i skórką z cytronu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczny serniczek z rodzynkami i cytrynową nutą. Szybko się go robi, jest idealny na zwykły dzień, na niedzielę i na święta.

Sernik z rodzynkami i skórką z cytronu

Składniki:

Sernik z rodzynkami i skórką z cytronu

 

  • 1 kg sera białego twarogowego
  • 25 dkg margaryny
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 żółtek
  • 6 białek
  • 3 łyżki mąki krupczatki
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 gram skórki z cytronu
  • 100 gram rodzynek

Sposób przygotowania:

Sernik z rodzynkami i skórką z cytronu

ETAP 1:

Sernik z rodzynkami i skórką z cytronu
Masę serową wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 60-70 minut

Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Następnie porcjami dodajemy zmielony ser biały, potem mąkę krupczatkę, budyń i proszek do pieczenia, pod koniec ucierania dodajemy ubite białka. Wsypujemy skórkę z cytronu i rodzynki i delikatnie mieszamy.


Masę serową wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 60-70 minut.


Tagi:

ciasta serniki