ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Sernik z jogurtami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Miałam 1 wiaderko sera naturalnego i 8 jogurtów z kawałkami owoców, więc wykorzystałam do upieczenia sernika, który był smaczny, wilgotny, delikatny, jogurtom kończył sie termin, więc się nie zmarnowały.

Sernik z jogurtami Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Sernik z jogurtami

 

  • jajka 6 sztuk "M",
  • cukier 1 szklanka,
  • sok z cytryny 1 łyżeczka,
  • masło miękkie 100 gram,
  • twaróg naturalny z wiaderka 1 kg,
  • jogurt wiśniowy z kawałkami owoców 220 gram - 4 sztuki,
  • jogurt brzoskwiniowy z kawałkami owoców 220 gram - 4 sztuki,
  • kasza manna 5 łyżek,
  • budyń waniliowy 2 opakowania,
  • herbatniki 200 gram,
  • cukier puder do posypania - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Sernik z jogurtami
Składniki temperatura pokojowa= Twaróg, jogurty wyjąć z lodówki na kilka godzin, aby miały temperaturę pokojową.

Do miski dodać jajka, cukier, sok z cytryny i mikserem utrzeć do spienienia z 2 minuty na najwyższych obrotach, dodać miękkie masło i utrzeć z 1 minutę. Do masy dodać twaróg, jogurty, wsypać kaszę manną, budyń waniliowy i mikserem połączyć składniki ale nie za długo.

Forma keksowa 35 cm z papierem do pieczenia, na dnie poukładać podwójną warstwę herbatników, wylać masę serową na herbatniki.

Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, następnie na termoobiegu w 160C z 10 -15 minut do suchego patyczka w środku sernika, zostawić na całą noc w formie w chłodnym miejscu do wystudzenia, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Sernik  z tego co w lodówce
Dobry sposób na wykorzystanie nadmiaru jogurtów.
Sernik  z tego co w lodówce
Masło doda sernikowy aksamitnościi delikatności.
Sernik  z tego co w lodówce
Twaróg z jogurtami łażcy się doskonale.
Sernik  z tego co w lodówce
Sernik  z tego co w lodówce
Sernik  z tego co w lodówce
Sernik  z tego co w lodówce
Sernik  z tego co w lodówce
Sernik  z tego co w lodówce