zub3r

zub3r

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 251]

Sernik z jogurtów wg Zubra

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo delikatne, puszyste ciasto, które bez problemu zrobisz w kilka minut. Sernik smakuje wybornie.

Sernik z jogurtów wg Zubra Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z jogurtów wg Zubra

 

  • 800 g jogurtu naturalnego greckiego
  • 2 budynie waniliowe
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • herbatniki na spód

 

Sposób przygotowania:

Sernik z jogurtów wg Zubra
Oddzielamy białka od żółtek. Do żółtek dodajemy cukier i cukier waniliowy. Dokładnie miksujemy. Do utartych żółtek dodajemy jogurt, budyń i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na papieże wykładamy herbatnikami. Wylewamy ciasto. Pieczemy ok 1 godzinę w 170 stopniach. Smacznego! 
Sernik z jogurtów wg Zubra
Zółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.
Sernik z jogurtów wg Zubra
Do żółtek dodajemy jogurt, budyń i proszek do pieczenia.
Sernik z jogurtów wg Zubra
Na koniec dodajemy ubitą na sztywną pianę białek.
Sernik z jogurtów wg Zubra
Sernik wylewamy do formy i pieczemy około 1 godzinę.